''yenidoğan Canlandırma Programı'' Eğitimleri Antalya'da Başladı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Yenidoğan Canlandırma Programı , yılın ikinci dönem ilk eğitim toplantısı Antalya'da gerçekleştirildi.

Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü desteğiyle düzenlenen eğitim toplantılarında, yenidoğan uzmanı 5 doktor ile 2 öğretim görevlisi,17 doktor ve 25 ebe hemşireye Özel Memorial Hastanesinde iki grup halinde üç gün sürecek toplantılarda NRP'yi anlatacak.

Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Murat Özdemir, burada yaptığı konuşmada, programın yenidoğanda ölüm oranlarını azaltmak ve asfiksi nedeniyle ortaya çıkabilecek sıkıntıları engellemeyi amaçladığını söyledi.

Türkiye NRP Sorumlusu Mehtap İbiş ise her yıl dünyada 4 milyon yenidoğan ölümü yaşandığını, bunların yüzde 23'ünün doğum sonrası asfiksiye bağlı olduğunu belirtti.

Türkiye'de de asfiksinin temel sorun olmayı sürdürdüğünü kaydeden İbiş, özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda neonatal resüsitasyon gereksinim duyulduğuna dikkati çekti.

İbiş, doğumu izleyen dakikaların bebeğin yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalar olduğuna anlatarak, asfiksili bir bebeğe yapılan girişim sonuçlarının ilerki yaşamının niteliğini doğrudan etkileyeceğini vurguladı.

Her yenidoğanın yeterli bir resüsitasyona hakkı olduğunu dile getiren İbiş, bunun doğum odasında uygun gereçlerin olmasına ve çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda becerisi blulunması ile ekip olarak uyumlu çalışılması gerektiğini kaydetti.

İbiş, bu amaçla asfiksiye bağlı ölümleri engellemek için 1998 yılında Yenidoğan Canlandırma Programı uygulayıcı ve eğitici eğitimlerinin Türkiye geneline yayıldığını kaydederek, eğitim programları kapsamında 2012 yılı sonu itibarıyla bin 845 uygulayıcı kursunda 37 bin 530 sağlık personeline eğitim verildiğini bildirdi.

İbiş, ''Doğum odasındaki herkesi hedefleyen bu program, doğumla gelişebilecek asfiksinin yol açacağı sekelleri en aza indirme konusunda önemli bir yer tutuyor. Neonatal döneme yönelik yürütülen NRP ve diğer çalışmalar sonucunda bebek ölüm hızı binde 7,7'ye, neonatal ölüm hızı ise binde 4,6'ya düşmüştür'' dedi.

Eğitim toplantıları sonunda başarılı olan katılımcılara Sağlık Bakanlığı onaylı NRP sertifikası verilecek.

Kaynak: AA