Ortaçağ’ın Büyük Filozofu İbn Haldun Sempozyumla Anılıyor

Bağcılar Belediyesi, sosyoloji ve tarih alanlarında yaptığı çalışmalarla Ortaçağ dünyasında çığır açmış ünlü düşünür İbn Haldun Sempozyumu’na ev sahipliği yapıyor.

Ortaçağ’ın Büyük Filozofu İbn Haldun Sempozyumla Anılıyor
Bağcılar Belediyesi, İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi ile birlikte iktisat, siyaset, sosyoloji ve tarih alanlarında yaptığı çalışmalarla Ortaçağın en büyük düşünürlerinden biri kabul edilen İbn Haldun Sempozyumu düzenliyor. 28-29 Eylül tarihlerinde Bağcılar Holiday Inn Otel’de düzenlenecek 3. Uluslararası İbn Haldun Sempozyumu’na ünlü bilim adamı Prof. Dr. Şerif Mardin olmak üzere 17 ülkeden 41 yazar ve akademisyen katılacak. Sempozyumun tanıtım toplantısı Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı tarafından gerçekleştirildi.

Başkan Çağırıcı, medeniyet konusunu siyasi ve iktisadi açıdan ele alacak sempozyumla ilgili bilgi verdi.

Belediyelerin fiziksel dönüşümle birlikte sosyal ve kültürel dönüşümü de gerçekleştirmek zorunda olduğunu belirten Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Bağcılar’daki yapısal değişiklikle beraber mutlaka sosyal ve kültürel değişimi de paralel götürmekteyiz. Parayla çok güzel eserler yapabilirsiniz, çok güzel bir çevre yapabilirsiniz ama o eserleri dolduracak, eserlere anlam kazandıracak, sosyal ve kültürel toplumu oluşturmadığınız zaman hiçbir anlam ifade etmez” dedi.

Bağcılar’ın uluslararası sempozyum merkezi haline geldiğine dikkat çeken Başkan Lokman Çağırıcı, 26 bin metrekarelik bir alan üzerine yapılacak bir kongre merkezi planladıklarını söyledi.

ÜNLÜ DÜŞÜNÜRLER BAĞCILAR’DA ANILIYOR
“Değerlerimizle değer verdiğimiz genç nesli buluşturmaya devam ediyoruz” diyen Çağırıcı, birçok uluslararası sempozyuma ev sahipliği yaptıklarını ifade ederek, “İlk sempozyumu vefatının 5. yılında Aliya İzzetbegoviç’le ilgili yapmıştık. Daha sonra hocaların hocası Hoca Ahmet Yesevi ile ilgili yapmıştık. ‘Babıali’den Bağcılar’a küreselden yerel’ diye uluslararası medya sempozyumunu yaptık. Geçen yıl da Balkan savaşlarının 100’üncü yılı olması vesilesiyle Kırklareli Üniversitesi ile Uluslararası Balkan Sempozyumu’nu yapmıştık. En son bu yılın başlarında yine hocaların hocası Gümüşhanevi hazretleri sempozyumunu icra etmiştik. İnşallah seçim öncesinde bir sempozyum daha sıkıştırmayı hedefliyoruz. Vefatının 10’uncu yılında Kasım gibi Aliya İzzetbegoviç sempozyumunu da Bosna’da yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“ABD BAŞKANLARI İBN HALDUN’UN TESPİTLERİNDEN YARARLANDI”
Topluma yol gösteren değerlerin yaşatılması gerektiğine inanan Lokman Çağırıcı, şunları söyledi;
“Alimler, fikir adamları yetiştirdikleri toplumu ayakta tutan büyük şahsiyetlerdir. Cemiyet hayatının bu temel taşı durumundaki bu şahsiyetlerin fikir, düşünce, ahlaki yapı ve eserleriyle tanıtılması günümüz insanına yol ve yön göstermesi, küresel kimliğimizin korunması açısından çok önemlidir. Kültürümüzün kökleriyle buluşturulmasıdır. Bağcılar Belediyesi olarak manevi önderlerimizi, sanat ve düşünce dünyamızın önemli isimlerini anmak ve anlamak için programlar düzenlemeye devam ediyoruz. 14’üncü yüzyılda Kuzey Afrika’da yaşayan siyaset, sosyoloji ve tarih bilimi üzerine önemli eserler kaleme alan İbn Haldun, Ortaçağ İslam coğrafyasının son büyük filozofu olarak kabul edilir. Özellikle Batılılar tarafından üzerine pek çok çalışmalar yapıldı. Amerika Birleşik Devletleri Başkanları bile onun özellikle de ekonomisiyle ilgili tespitlerinden çok yararlanmışlardır.”
Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Recep Şentürk ise Bağcılar Belediyesi’nin anlamlı bir programa ev sahipliği yaptığını belirterek, “3. sempozyumu düzenliyoruz. Konumuz medeniyet konusu ama medeniyet konusuna iktisadi ve siyasi açıdan yaklaşacağız” dedi.

Toplantının ardından Çağırıcı, basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Kaynak: İHA