BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan açıklama

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Uluslararası toplum, Suriye'de BM denetçileri tarafından da net bir şekilde tespit edilen kimyasal silah saldırısının sorumlularını adalet önüne çıkarmalıdır" dedi.

Ban, dünya liderlerinin Genel Kurul'a hitapları öncesinde yaptığı açılış konuşmasında Suriye sorununa değindi.

Suriye'deki iç savaş nedeniyle bölgenin istikrarının tehlikeli bir şekilde bozulduğunu ifade eden Ban, "Sivillere yönelik çeyrek yüzyıldaki en kötü kimyasal silah saldırısına şahit olduk" diye konuştu.

Suriye hükümetinin Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'nin gereklerini tam ve hızlı bir şekilde yerine getirmesi gerektiğini belirten Ban, "Uluslararası toplum, Suriye'de BM denetçileri tarafından da net bir şekilde tespit edilen kimyasal silah saldırısının sorumlularını adalet önüne çıkarmalıdır" ifadesini kullandı.

Uluslararası toplumun Suriye'nin kimyasal silahlarının güvenli bir şekilde imhası konusunda da kararlı olması gerektiğini ifade eden Ban, ancak Suriye'de büyük bir savaş sürerken bunun gerçekleşmesi konusunda endişe taşıdığını söyledi.

"Suriye'de katliamların çoğu konvansiyonel silahlarla gerçekleştirilmekte" uyarısı yapan Ban, Suriye'deki çatışmaya silah sağlayan ülkelerden bunu durdurmalarını istedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin hızlı bir şekilde "zorlayıcı" bir karar çıkarması isteğini de yineleyen Ban, hem hükümet hem de rejim güçlerinden insan haklarına saygı göstermeleri çağrısı yaptı.

İnsani yardım girişine engel olunmaması talebinde de bulunan Ban, uluslararası hukuka aykırı olan tutuklamalara son verilmesi ve tutukluların salıverilmesini gerektiğini ifade etti.

Soruna diplomatik çözüm bulunması gereğini de vurgulayan Ban, "Askeri zafer bir yanılsamadır, tek çözüm siyasi uzlaşma" görüşünü belirtti.

-Filistin sorunu-

Ban Ki-mun, İsrail-Filistin sorununa da değinerek, müzakerelerin yeniden başlaması dolayısıyla memnuniyet duyduğunu ve iki devletli çözüm ihtiyacını vurguladı.

Taraflara liderlik sergilemeleri çağrısı yapan Ban, bunun bölgenin ve bölge halkının uzun dönemdeki çıkarları için çok önemli olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA