D.ü'de 8 Ayda 766 Hasta Uyku Bozukluğu Tedavisi Gördü

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uyku Merkezinde 8 ayda 766 hastanın uyku bozukluğu tedavisi gördüğü bildirildi.

D.Ü Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Abakay, yaptığı açıklamada, soluk kesilmelerinin kanda oksijen doygunluğunu azalttığını, bunun da başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasına veya bu hastalıkların kötüleşmesine neden olduğunu söyledi.

Uyku sırasında tekrarlayan üst solunum yolundaki daralmalar veya tıkanmalar nedeniyle soluk almada kesilmelerle kendini gösteren uyku apne sendromunun bir hastalık olduğunu belirten Abakay, tekrarlayan soluk kesilmelerinin uykunun devamlılığını bozduğu gibi derin ve dinlendirici bir uyku uyunmasını engelleyerek gündüzleri aşırı uykululuğa neden olduğunu belirtti.

Hastalığın tipik olarak orta yaşlı ve aşırı kilolu erkeklerde daha sık görüldüğünü vurgulayan Abakay, şöyle devam etti:

"Kadınlarda menopozdan sonra hastalık gelişme riski artar. Kısa kalın boyunlu veya alt çenesi geride duran kişilerde de uyku apne sendromu olma olasılığı artmaktadır. Aşırı büyük bademcik ve geniz eti özellikle çocuklarda uyku apne sendromunun ana nedenidir. Alkol, sigara ve sakinleştirici ilaçlar uyku apne sendromu riskini attırır. Hastaların yüzde 30'da depresyon, anksiyete ve ajitasyon, bilişsel bozukluk, karar verme yeteneğinde azalma, hafızada zayıflama, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü, dikkat azalması ve kişilik değişikliği gibi nöropsikiyatrik sonuçlara yol açmaktadır."

Abakay, Göğüs Hastalıkları Uyku Merkezinin 2004 yılında hizmete girdiğini, o günden bu güne binlerce hastanın tanı ve tedavisinin gerçekleştirildiğini kaydederek, merkezde 2013 yılının ilk 8 ayında 766 hastaya tanı ve tedavi hizmeti verildiğini aktardı.

Kaynak: AA