Çam Balı, Üreticinin Yüzünü Güldürdü

Türkiye'nin çam balı üretiminde yüzde 80'lik oranla büyük paya sahip Muğla'da bal sağımı başladı.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çam balı üretiminin geçen yıla göre üreticilerinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Geçen yıl çam balı üretimde düşüş olduğunu hatırlatan Şahin, "Bu yıl üretim iyi. Gerek Muğlalı yerli arıcılar gerekse il dışından gelen arıcılar iyi bal aldılar, almaya da devam ediyorlar. İnşallah ihracatın da önü açılır ve ballar ihraç edilebilir. Çünkü Muğla'da üretilen çam balı iç piyasanın tüketeceği baldan çok fazla" dedi.

Şahin, Muğla çam balı üretiminde bu yıl 15 bin tonun üzerine çıkılacağını kaydetti.

-Sahte bala barkodlu önlem

Bal üretiminde sahte ve kaçakçılığı önlemek için "barkod" sistemine geçildiğini vurgulayan Şahin, "Geçtiğimiz Ocak ayında yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'ne göre barkodu olmayan balın satışı ve nakliyesi yasak. Bal üretildiği zaman kime ait olduğu üzerindeki barkod yardımıyla anlaşılacak. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği bir barkod oluşturdu. Bu barkodları da üreticilere dağıtmaya başladık" diye konuştu.

Şahin, bal tenekelerinin üzerinde barkod yoksa balın üreticinin balı olmadığını, bunu üreticilerin, bal pazarlayanların ve tüketicilerin iyi bilmesi gerektiğini vurguladı.

Ortaca ilçesinde bal sağımı yapan ve 1976'dan beri arıcılık yaptığını belirten Sabri Akkır ise koloni başına 8 veya 9 kilogram bal alındığını belirterek verimin hava şartlarına göre normal olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA