Yurtsever'den Tarihi Fotoğraf ve Belgeler Sergisi

Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, Abdülhamit Çiftliği'nin Fransızlara satış belgelerini İmamoğlu'nda sergileyecek.

Yurtsever'den Tarihi Fotoğraf ve Belgeler Sergisi
Yurtsever, Osmanlı ve Fransız arşivlerinde yaptığı araştırmalar sonucu Osmanlı Padişahı 2.Abdülhamit’in 1890’lı yıllarda kurduğu Çukurova Mercimek-Anavarza Devlet Çiftliği’nin 1912 yılında Fransız Lesseps şirketine satışı ile ilgili belgeleri İmamoğlu’nda 24-26 Eylül 2013 tarihlerinde açacağı tarihi fotoğraflar ve belgeler sergisi ile halka tanıtacağını belirtti.

Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit'in, 1880-85 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunan Abidin Paşa’yı Adana Valisi olarak görevlendirdiğini belirten Yurtsever, "Abidin Paşa’nın “Yabancılar ve onlarla işbirliği yapan Ermeni tüccarların Çukurova’da arazi satın alarak çiftlikler kurma çalışmalarının siyasi amacının Kilikya Ermenistan Devleti kurulması ile sonuçlanacağının farkına vardı. Ve 1890’lı yıllarda “Mercimek Çiftlikatı Hümayunu” adıyla, şimdi Ceyhan ilçesi sınırları içinde bulunan Mercimek Köyü merkezli olmak üzere Kozan, İmamoğlu, Ceyhan, Yüreğir ilçeleri sınırları içinde bulunan Ceyhan nehrine de yakın 1 milyon 100 bin dönümü bulan geniş tarım arazisinin mülkiyetinin ordu adına ve de devlet çiftliği olarak kabul edildi. Çiftliğin tapu belgeleri ve haritası hazırlandı. Çiftlik sınırları içinde bulunan araziden devlet izni olmaksızın yabancıların toprak satın almasına engeller getirildi" dedi.

PADİŞAH ÇİFTLİĞİ FRANSIZLARA NEDEN SATILDI
Osmanlı Arşivinde yaptığı araştırmalar sırasında BOA,DH.İD,D-66,G-27 no’lu dosya içinde Padişah Abdülhamit’in Çukurova Çiftliğinin Fransız Lesseps firmasına 75 yıl süreyle işletme haklarının satılmış olduğu hakkında belgelere ulaştığını kaydeden Yurtsever şöyle devam etti:
"Burada ilginç olan husus ise 1911-1912 yıllarında Fransa Hükümeti’nin görev verdiği pamuk araştırma uzmanlarının Adana’ya gelerek Padişah Çiftliği arazisinde araştırmalar yapmaları ve Fransa’nın bu arazileri kontrol etmesi gerektiği yönünde rapor hazırlamış oldukları ile ilgili dosyayı Fransız Milli Arşivinde buldum. Osmanlı Devleti’nin Balkan savaşları devam ederken ağır ekonomik kriz yaşadığı bir zamanda ve 1912 yılı içinde Padişah Abdülhamit’in Çukurova Çiftliği’nin Fransızlara satışının gerçekleştirilmiş olduğu belgelerine ulaştım. Adana Valiliği’nin Osmanlı Arşivinde bulunan gizli yazışma belgelerinde çok sayıda Adanalı’nın Padişah Çiftliği’nin satılmasına itiraz dilekçesini buldum. Burada düşündüren olay ise Padişah Abdülhamit’in 1909 yılında darbe ile yönetimden uzaklaştırılmasından kısa süre çiftliğin satışının Batılı bir ülkeye yapılmış olmasıdır."
İmamoğlu şehir merkezinde 23-26 Eylül 2013 tarihlerinde halka sunulacak olan açık hava tarihi belgeler -fotoğraflar sergisinde Batılı Orientalistler ve Langlois, Gertrude Bell gibi ünlü casusların gizli raporlarında Çukurova ile ilgili fotoğraf ve belgelerine yer verileceğini söyleyen Yurtsever, Çukurova Tarihine ilgi duyan herkesi bu sergiyle davet etti.
Kaynak: İHA