BM Genel Sekreteri Ban'ın Temasları

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'yle Suriye'yi görüştü.

Ban, BM'nin 24 Eylül Salı günü başlayacak yıllık Genel Kurul görüşmeleri öncesinde, bazı ülke liderleri ve üst düzey temsilcilerini makamında kabul etti. Ban'ın görüştüğü isimler arasında Arap Birliği Genel Sekreteri el-Arabi de yer aldı.

Görüşmede, Suriye'de devam eden çatışmanın sona erdirilmesi için siyasi bir çözüme ihtiyaç olduğu vurgulandı. İki lider, Suriye'de kan dökülmesinin en kısa sürede sona erdirilmesi ve insani ihtiyaçların karşılanmasının gerektiğinin altını çizerken, görüşmede ayrıca BM ve Arap Birliği arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi, Ortadoğu barış süreci ve Libya'daki son durum da değerlendirildi.

-Venizelos'la Kıbrıs'ı ele aldı-

Genel Sekreter Ban'ın Yunanistan Dışişleri Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos'u kabulünde ise Kıbrıs konusu gündeme geldi. Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüme ulaşmak için müzakerelerin sonbaharda yeniden başlama beklentisinin ele alındığı görüşmede, Suriye'deki son gelişmelere ilişkin de fikir alışverişinde bulunuldu.

Görüşmede ayrıca Makedonya ile Yunanistan arasında yaşanan isim krizi de gündeme gelirken, BM özel elçisi Matthew Nimetz'in bölgeye yaptığı son ziyaretin sonuçları ele alındı.

Kaynak: AA