13. Havsa Tarım Aletleri ve Hayvancılık Festivali

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Hayvana yedirdiğiniz yem, içirdiğiniz su pahalılanıyor öte taraftan hayvanın fiyatı düşüyor. Çiftçi nasıl ayakta kalacak?" dedi.

13. Havsa Tarım Aletleri ve Hayvancılık Festivali kapsamında Siyah Alaca Damızlık İnek Yarışması düzenlendi.

Öztrak, yarışmadan önce yaptığı konuşmada, son yıllarda çiftçi ve hayvan yetiştiricilerinin yüzünün gülmediğini savundu. Yem ve su fiyatları artarken, besilik hayvan fiyatının düştüğünü söyleyen Öztrak, şöyle devam etti:

"Bu nasıl ticarettir. Hayvana yedirdiğiniz yem, içirdiğiniz su pahalılanıyor öte taraftan hayvanın fiyatı düşüyor. Çiftçi nasıl ayakta kalacak? Biraz önce değerli yetkililerimiz hayvan sayısının arttığını söyledi.

Kimin hayvanı artıyor? Köylünün elindeki hayvan sayısı mı artıyor yoksa buraya İstanbul'dan beyzadeler gelip, büyük büyük çiftlikler alıp, büyük miktarlarda hayvancılık mı yapıyor?"

CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil de bugün Türkiye'de kurbanlık hayvan ve yemin dışarıdan ithal edildiğini söyledi.

Hayvancılık sektöründe yaklaşık 100 ülkeden ithalat yapılan bir duruma gelindiğini ifade eden Tamaylıgil, "Büyük sermayeler, çiftçinin mesleğini elinden almak için uğraşabilirler. Çiftçinin ürününün değerini hiçe saymayı ve ürünü için harcanan maliyeti ona baskı olarak kullanmayı tercih edebilirler. Kimse unutmasın biz CHP'yiz. Bizim kurucumuz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 'Çiftçi, bu ülkenin efendisidir' demiştir" şeklinde konuştu.

Festivalde, CHP Edirne milletvekilleri Kemal Değirmendereli ve Recep Gürkan ile Edirne Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, Havsa Kaymakamı Mustafa Çakır, Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin ve Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tuncay Aytın da birer konuşma yaptı.

-İnekler podyumda boy gösterdi

Yarışma öncesi buzağılar arasında yapılan değerlendirmede tüm buzağılar birinci seçildi. Buzağıların yetiştiricileri küçük çocuklara çeşitli hediyeler verildi.

3 laktasyonda düzenlenen ve 39 ineğin boy gösterdiği yarışmada 1. laktasyon birincisi Havsa Oğulpaşa köyünden Sezgin Aladağ'a ait "Yelda", 2. laktasyon birincisi Havsa Abalar köyünden Ahmet Pehlivan'a ait "Ebru", 3. laktasyon birincisi ise Lalapaşa Çömlekpınar köyünden Serdar Özvatan'a ait "Çiğdem" isimli inek oldu.

"Ebru" isimli inek ayrıca şampiyonlar şampiyonu seçildi.

Yarışmada dereceye giren ineklerin sahiplerine ödülleri verildi.

Kaynak: AA