Vizesiz Avrupa Davasında Kritik Dönem

Türkiye’yi Avrupa’ya taşıyacak mevcudu koruma vize ve vize ötesi haklar için 7. Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) kararı 24 Eylül’de Lüksemburg’da karara bağlanacak.

Vizesiz Avrupa Davasında Kritik Dönem
Karar öncesi Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, AÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Murat Karaöz, AÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Harun Gümrükçü’nün katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Harun Gümrükçü davanın kritik bir dönemde olduğunu belirtti.

AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, uzun zaman alan çabalar neticesinde kritik noktaya gelindiğini söyledi.

24 Eylül’de görülecek kararla ilgili şimdiden olumlu olumsuz görüş bildirmenin doğru olmayacağını belirten Kılıç, davanın olumlu sonuçlanmasını ümit ettiğini dile getirdi. Mahkeme öncesi ve mahkeme sürecinde olacaklar hakkında bilgi vermek istediğini söyleyen AÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü, şöyle konuştu: “Üniversite olarak 6 yıldır bu davanın takipçisi olduk. Akdeniz Üniversitesi Türkiye’de bu konuyla ilgili senato kararı alan ilk ve tek üniversite olmuştur.” Önceki davaların bu davayla daha da sağlamlaştırılacağını belirten Prof.Dr.Gümrükçü, şunları söyledi: “Bu dava önceki davalara ikinci bir dikiş dikme sağlamlaştırma manasına gelebilir. Daha önce görülen 6 dava çizgisini bozmadan bu davada sonuçlanırsa, vizesiz Avrupa projemiz gerçekleşecektir”

TÜRKİYE İLE AB ARASINDAKİ SORUNLAR KALKACAK
Davanın olumlu sonuçlanmasıyla tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize almadan AB ülkelerine gidebileceğine değinen Gümrükçü, yanlış anlaşılan bir konu hakkında, “Yalnız burada yanlış anlaşılmasın vize almadan gidip çalışma manasına gelmiyor. Üç aylık süreyle gidip gelmeye izin verilecektir. Vizesiz seyahat hakkı demektir” uyarısında bulundu

Lüksemburg’da sonuçlanacak davaya hazır olduklarını belirten Gümrükçü, sözlerine şöyle devam etti: “Olumlu bir sonuç çıkarsa Türkiye ile AB arasındaki sorunlar ortadan kalkacaktır. Türkiye’ye uygulanan olumsuz ayrıcalıklar doğal olarak ortadan kalkacaktır. Olumsuz karar çıkarsa da bundan en çok ABAD etkilenecektir. Olumsuz karar çıkarsa siyasi baskılara uğradıkları ortaya çıkacaktır. Bu da ABAD’ın itibar kaybetmesine neden olur. Türkiye ilk defa kendi sınırları dışında mahkemelerinde nasıl takip edileceği konusunda tecrübe kazanacaktır. Bu dava bize her anlamda tecrübe sağlayacaktır”

OLAYIN GEÇMİŞİ
Türkiye'de yaşayan ve 2007'de 14 yaşındayken Almanya'daki ailesinin yanına gitmek için yaptığı vize başvurusu reddedilen Leyla Ece Demirkan, hukuk mücadelesini Alman mahkemelerinin ardından Avrupa Adalet Divanı'na taşımıştı.
Kaynak: İHA