'Türklerin Çoğunluğu 60 Yıllık Ömrünün 10 Yılını Televizyon Başında Geçiriyor”

Aydın İl Müftülüğü 2013-2014 Eğitim öğretim sezonunun başlaması dolayısıyla okuttuğu hutbede eğitimin ve okumanın önemine değinerek Türkiye’de okuma alışkanlığının her geçen gün yok olduğunu belirtti.

'Türklerin Çoğunluğu 60 Yıllık Ömrünün 10 Yılını Televizyon Başında Geçiriyor”
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de yaşayanların yüzde 94’ünün fırsat bulduğunda kitap okuma yerine vaktini televizyon başında geçirdiğini belirten Aydın Müftüsü Ömer Kocaoğul, kitap okuma oranının sadece yüzde 4.5 olduğunu belirterek “Maalesef ülkemizde insanlarımızın pek çoğu 60 yıllık ömrünün 10 yılını televizyon başında geçiriyor” dedi.

Okumanın ve okuma alışkanlığının önemine değinen Aydın Müftüsü Ömer Kocaoğul, Kur’an-ı Kerim’in ilk ayetinin ‘Oku’ olduğunu ve okumanın Allah’ın bir emri olduğunu belirterek “Okumak, doğduğu andan itibaren birçok eğitim süreci geçiren insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Okumak Allah’ın emridir. Eğitim, Kültür, Teknik, Medeniyet alanında ilerlemek için beşikten mezara kadar kitap okumalı ve çocuklarımıza da okutmalıyız. Okumak kişinin zihnini geliştirir, toplumsal ilişkilerini güzelleştir. Okuduklarıyla hayatı ve insanları daha iyi anlar. Kitapla yetişen nesiller başarı dolu ve iyi yetişmiş olurlar. Okumak, okulla ve okunanla sınırlı değildir. Okumak, bilgi ve hikmet arayışıdır. Kitaplar üzerinden iki cihan saadetini elde etmektir” dedi.

“İLK EMRİ ‘OKU’ OLAN DİNİN MENSUPLARIYIZ AMA OKUMUYORUZ”
Açıklamasında Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)’in “Beni Allah’a yaklaştıracak yeni bir ilim öğrenmediğim günün doğmasında benim için hayır
yoktur” ve "İlim talep etmek (bilmek, öğrenmek ve araştırmak) her Müslüman'a farzdır.” hadislerini hatırlatan Aydın Müftüsü Kocaoğul, “Peki, ya bizler! Acaba en son ne zaman bir kitap okuduk? Gündemimize kitap okumayı ne zaman alacağız? Görülüyor ki, eğlence, zevkler, iş-güç, futbol, magazin alabildiğine revaçta. Kitaplar ve onların temsil ettiği değerler ise adeta gündemimizden düşmüş gibi. Çoğunlukla iş sonrası-okul sonrası ya da evde televizyon karşısında amaçsızca, elimizde kumanda kanal kanal dolaşarak boşa geçirilen zamanlar kitap okuyarak geçirilebilecek en verimli zamanlardır. Yine bunun gibi tren, otobüs, taksi, uçak gibi ulaşım araçlarında seyahat ederken de kitap okuyabiliriz ve zorunlu olarak geçen bu boş zamanları değerlendirebiliriz. Değerli Mü’minler. Okumaya zamanım yok’ mu diyoruz! Yapılan araştırmalarda ortalama 60 senelik bir ömürde kişinin 10 yılı televizyon başında geçmiştir. Televizyon izleme oranı yüzde 94'e ulaşmışken kitap okuma oranı ise sadece yüzde 4,5'tur. Halbuki biz, ilk emri oku olan bir dinin mensuplarıyız” diyerek okumanın önemini anlattı.
Kaynak: İHA