Sağlık-sen Genel Başkanı Memiş Açıklaması

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, "Sağlık Bakanlığında uygulanan performans sisteminin aynısını üniversiteye uygulamaya kalkarsanız bu iş yürümez çünkü siz hocayı para kazanması için hastayla buluşturuyorsunuz" dedi.

Memiş, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özeri'i ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de sağlık alanına bakıldığında üniversite hastanelerinin üçüncü basamak sağlık hizmeti verdiğini, en ağır vakaları kabul ettiğini söyledi.

Üniversite hastanelerinde Sağlık Bakanlığının aynı imkanlarından faydalanıldığını ifade eden Memiş, şöyle konuştu:

"Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Eğitim ve uygulama hastanesi olması sebebiyle. Bilimsel çalışmalara yönelik bütçeden ilaveler yapılması gerekiyor. Toplu sözleşme masasında özellikle üniversitelerde yapılan bilimsel çalışmalarda genel bütçeden kaynak aktarılması gerektiğine dair talepte bulunduk. Kazanım olmadı ama bu konuyu dillendiriyoruz. Bunun yanında üniversitelerde sözleşmeli ve döner sermaye bütçesinden çalıştırılan personelin genel bütçeye geçirilerek üniversite hastanelerinin yükünün azaltılmasını gündeme getiriyoruz. Sağlık Bakanlığında uygulanan performans sisteminin aynısını üniversiteye uygulamaya kalkarsanız bu iş yürümez çünkü siz hocayı para kazanması için hastayla buluşturuyorsunuz.

Oysa ki sizin hocaya, akademik ve bilimsel çalışmalarına performans vermeniz lazım. Hocanın eğittiği öğrenci oranında performans verilmesi gerekir. Tam gün yasasını sadece yüzde 4'lük küskün hocalar için değil de Sağlık Bakanlığındaki yüzde 96'yı da kapsayacak yeni bir sistem geliştirmek lazım. Daha barışcıl, herkesi içine alacak sistemin geliştirilmesi gerekir."

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Özer de sözleşmeli ve döner sermaye bütçesiyle çalıştırılan personelin genel bütçeye geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu, üniversite hastaneleri üzerinde bir yüktür. Muayenehanede çalışan öğretim görevlilerinin geri dönmesiyle ilgili sıkıntı var. Hoca otomasyonda hizmet verecek, diğer taraftan performans verilmeyecek. Yasal boşluklar var. Bunların bir an önce çözülmesi lazım. Sağlık siteminde öğretim görevlisi kolay yetişmiyor" diye konuştu.

Memiş, daha sonra Zonguldak Valisi Ali Kaban'ı ziyaret etti.

Kaynak: AA