Kuzey Yunan Adaları’ndan İzmir’e Tam Destek

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras'ın 27 Kasım'da Paris'te yapılacak EXPO 2020 oylamasında İzmir yerine Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrine oy vereceklerini açıklaması üzerine Çeşme Esnaf Odası, Sakız Adası’na çıkarma yaptı.

Kuzey Yunan Adaları’ndan İzmir’e Tam Destek
Çeşme Esnaf Odası Başkanı Mustafa Cenger, Sakız Ticaret Odası’nı ziyaretinde Sakız Belediye Başkanı Polidoros Lamprinoudis ve Sakız Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Vasilis Pappas ile görüştü. Burada basın toplantısında konuşan Çeşme Esnaf Odası Başkanı Cenger, Çeşme’deki esnaf teşkilatının selamını ileterek konuşmasına başladı.

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın Dubai’ye oy vereceğini açıklamasının ardından apar topar Sakız Adası’na gelerek toplantı yapmaya karar verdiklerini belirten Cenger, “Hazırlıklı bir toplantı olmadı. Komşumuza gelir gibi çat kapı geldik. Sizlerle birlikte olmaktan mutluyum. İzmir EXPO’ya aday. Bu konuyla ilgili buraya geldik. Geçtiğimiz günlerde Sayın Samaras’ın Dubai’yi destekleyen yazıyı Başbakanımıza iletti ve bu Türk kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Biliyorsunuz geçen yıl Çeşme ve Sakız işbirliği ile hem dostluğumuz, hem kültürümüz hem de ticaretimiz gelişti. Gittiğimiz fuarlarda hem Sakız’ı hem de Çeşme’yi tanıtırken o dönemdeki Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay ve Yunanistan Turizm Bakanı çalışmalarımızdan övgüyle bahsetmişti. Bu Ege’deki tüm adaların menfaatine olan bir proje. Fakat Başbakan Samaras’ın beyanından sonra Türkiye’deki günlük gazetelerde ‘Yunanistan’ı protesto edelim, bayramlarda tatillerde oraya gitmeyelim’ diye bir hareket başladı.

Bizim de buraya gelme sebebimiz gerçekten bu. Türklerin adalara verdiği ticari katkının çok daha fazla olmasını istiyoruz. İzmir’in EXPO adaylığıyla ilgili ne düşünüyorlar onu öğrenmek için buraya geldik” dedi

Birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurgulayan Cenger, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çabalarınızı görüyorum. Bunu arttırarak devam ettirmenizi istiyorum. Yunanistan’ın bizim lehimize karar almasını istiyoruz. Burada en büyük görev Sakız Adası olarak sizlere düşüyor. Az önceki ziyaretimizde Sakız Adası Belediye Başkanına mektuplar yazıldığı ve İzmir’e destek olunacağını duyduk. Dostuz ve dostluğumuzun gereğini yapıyoruz. Bugüne kadar verdiğiniz desteklere teşekkür ederiz. Sadece Yunanistan’ın oyu değil, diğer ulaşabilecek BİE delegelerine de etki edebilirseniz mutlu olacağız. Sakız Belediye Başkanı ile yaptığımız konuşmada hem Pasok ve hem de Yeni Demokrasi Partisi’nden iki milletvekilinin İzmir’i destekleme konusunda çalışma başlattıklarını öğrendik. Çok mutlu olduk. Bu süreçte sizlerin çabalarını İzmirlilere de duyuracağız. Sizlerin çabaları bize güç verir. Kazanamasak bile bu dostluğumuzu etkilemez.”

“29 EYLÜL’DE GİRİT’TE TOPLANTI YAPILACAK”
Sakız Küçük Oteller ve Pansiyonlar Birliği Başkanı ve Sakız Ticaret Odası Meclis Üyesi Dimitri Mavrodikos da, İzmir’in EXPO adaylığını desteklediklerini belirterek, Girit’te 29 Eylül’de bir toplantı yapılacağını ve bu toplantıya Yunanistan’daki tüm belediye başkanlarının katılacağını söyledi.

Mavrodikos, toplantıda belediye başkanlarını İzmir’i desteklemeleri için etkilemeye çalışacaklarını ifade etti

İzmir Ticaret Odası’nın kendilerine bu sorunu aktardığında Ege Denizi’ndeki tüm adaların ticaret odaları olarak İzmir’i destekleme kararı aldıklarını söyleyen Sakız Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Vasilis Pappas, “Ticaret odamız diğer odalarla yaptığı görüşmelerde tüm adaların ticaret odaları olarak İzmir’i destekleme kararı aldık. Başbakan Samaras’a ve Yunanistan Dışişleri Bakanı’na mektup gönderdik. Ege Denizi Adalar Ticaret Odaları Birliği’nin ortak kararı bu. Biz Sakız Ticaret Odası olarak Demirtaş’ın bildirmesi üzerine Başbakan’a yazı gönderdik ve kimi desteklediğimizi ilettik. İzmir’in EXPO’yu alması durumunda ne olacağını ne gibi faydalar sağlayacağını anlattık. Birçok kere yazıştık. Bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Milletvekilleriyle de yazışıyoruz. Onlardan henüz resmi bir cevap gelmedi ancak Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın çevresindeki milletvekillerine kararı değiştirebileceklerini söylediğini öğrendik. Çünkü Dubai kararı eski bir karar. Yaklaşık 1,5 yıl önce alınmış bir karar. Bu bölgenin yapacağı baskılarla bu karar değiştirilebilir. Hükümet ve yerel yöneticiler aynı fikirlerde olmayabiliyor. Biz elimizden geleni yapacağız. Geçmişte çok başarılı işler yapıldı. Umarım ki, hükümetin kararı ne olursa olsun işbirliğimize zarar verici olmaz. Çünkü bu işten ikimiz de zararlı çıkarız. Sanıyorum ki, hükümetten İzmir’i destekleyecekleri yönünde bir cevap alacağız” diye konuştu

Ege Bölgesi Kuzey Adaları Turizm Bölge Müdürü Litsa Lykou, turizm yetkilisi olarak adalarda neler olduğunu çok iyi bildiğini ifade etti.

İstanbul’daki turizm fuarında İzmir’i EXPO yolunda destekleyeceklerini söylediklerini belirten Lykou, yıllardır yapmak istedikleri işbirliğini sonunda gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Samaras’ın kararının kendileri için de sürpriz olduğunu anlatan Lykou, “Bizim oyumuz İzmir’den yanaydı. Sakız Adası ve diğer adaları İzmir’i destekleyecekler. Bundan eminiz. 2-3 yıldır Midilli Adası’nda yapılan fuara Türk işadamları yoğun bir şekilde gelmektedir. Bu da ilişkilerimizi ne duruma geldiğini gösteriyor. Şunu unutmayalım ki Sakız Adası bu yıl çok fazla destek aldı. Bu kararın değişeceğini düşünüyorum. Ne belediye başkanları ne de ticaret odaları başkanları devletin almış olduğu karar katılmıyor” şeklinde konuştu.

SAKIZ BELEDİYE BAŞKANI İZMİR’İN YANINDA
Sakız Belediye Başkanı Polydoros Lamprinoudis ise, makam odasında yapılan görüşmede İzmir’i desteklediklerini ifade etti.

İzmir'in yerine Dubai'nin seçilmesi durumunda bu bölgede bulunan adaların Dubai'den hiçbir şey kazanamayacağını vurgulayan Başkan Lamprinoudis, şöyle konuştu:
“Son yıllarda her iki taraf da hem turizm hem de ticaret için ciddi çalışma sergiledi. Ülkeyi yönetenlerin farklı kararlar alması durumunda bu ilişkimizin bozulmasını istemiyorum. Bu sebepten dolayı ben Başbakan Samaras’a mektup gönderdim. Aynı şekilde bu bölgede bulunan partilere ve milletvekillerine gerek telefonla, gerek mektupla bilgi verdik. Biz bütün gücümüzle EXPO 2020'nin İzmir'de olması için bastıracağız. Biz şikayetimizi dile getirdik. İnanıyoruz ki EXPO 2020 İzmir’e gelecek ve bunun bize de faydası olacak."
Sakız Ticaret Odası’nda düzenlenen basın toplantısına Çeşme Esnaf Odası Başkanı Mustafa Cenger ve Başkan Yardımcısı Osman Köfüncü, Sakız Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Vasilis Pappas, Sakız Küçük Oteller ve Pansiyonlar Birliği Başkanı ve Sakız Ticaret Odası Meclis Üyesi Dimitri Mavrodikos, Kuzey Adaları Turizm Bölge Müdürü Litsa Lykou, Sakız Ticaret Odası Meclis Üyesi Nikos Fykazis katıldı.

Kaynak: İHA