Yalova'da Kivi Rekoltesine "dolu" Darbesi

YALOVA - İSMAİL ERSAN - ERHAN ERDOĞAN - Türkiye'de kivi üretiminin yüzde 40'ının gerçekleştirildiği Yalova'da, mayıstaki dolu yağışı nedeniyle üretimde yüzde 25 ile 30 arasında düşüş olması bekleniyor.

Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Halil Ayvaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl il genelinde 12 bin ton kivi üretildiğini hatırlattı.

Bu yıl kivi rekoltesinde bir düşüşün yaşanacağını belirten Ayvaz, şunları kaydetti:

"Yalova'da kivi üretimi, Altınova ilçesinde gerçekleştiriliyor. Bölgedeki üretim, geçen sene ortalamanın üzerindeydi ama bu yıl düşüş olacağını tahmin ediyoruz. Düşüşün sebepleri, bu sene mayısta yağan dolunun taze filizleri kırması ve çiftçilerin yaşadığı su sıkıntısıdır. Altınova'daki havzalardan suyun çekilmesi nedeniyle, göletlerdeki su azalıyor. Bu da tabandaki tuz oranını yükseltiyor. Tuz oranının yükselmesi kivi veriminin düşmesine ve kalite kaybına sebep oluyor."

Geçen yıl kentte Kivi Çalıştayı'nın yapıldığını ve su sıkıntısının burada gündeme geldiğini dile getiren Ayvaz, şöyle devam etti:

"Bölgemizde yapılması gereken çalışmaların başında su probleminin çözümüyle ilgili barajın yapılması veya göletlerle bunun takviye edilmesi geliyor. Üreticinin durumuna bakıyoruz, bahçelerini geziyoruz. Kivi üretimindeki düşüş gözle görülür şekilde. Bunun için öncelikle ilgili bakanlıkların göletle ilgili etüt çalışmalarını bir an önce başlatmalarını talep ediyoruz. İkincisi ithal kivinin erken gelmesi üreticileri etkiliyor. Bununla ilgili çalışma olmalı. Kivinin giriş ve çıkışları kontrol edilmeli. Türkiye'nin kivi üretiminin yüzde 40'ını Yalova karşılıyor. Türkiye'nin yüzde 40 üretimini sağlıyorsa bu bölge, buraya sahip çıkmak gerekiyor. Kivi buradan başladı ve yayıldı. Tahmin yapmak güç ama kivi üretiminde yüzde 25-30 bir düşüş olacağını düşünüyoruz."

Ayvaz, Yalova'nın doğusunda olan kivi üretiminin çalışmalarla batı bölgesinde de üretilmeye başlayacağını kaydetti.

Erken hasadın meyvenin kalitesini düşürdüğünü, bu nedenle de üreticilerin bundan sakınması gerektiğini ifade eden Ayvaz, kivi hasadının eylül ayı sonunda başlayacağını sözlerine ekledi.

Kivide ülke üretiminin yüzde 40'ını karşılayan Yalova'da 160'ı aşkın kivi üreticisi bulunuyor.

Türkiye'de yılda toplam 26 bin ton kivi üretilirken, tüketim rakamı ise ikame ithal ürünle 70 bin tonu buluyor.

Kaynak: AA