CHP Milletvekilleri Batman'da

CHP milletvekilleri ve parti meclis üyelerinden oluşan heyet, Güneydoğu turu kapsamında Batman'a geldi.

Aralarında CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Parti Meclisi üyelerinden oluşan heyet, tarifeli uçakla Batman'a geldi. Heyet, CHP Batman il Binası'nda basın toplantısı düzenledi.

Oyan, CHP heyeti olarak Güneydoğu gezisine Batman'dan başladıklarını, kentteki çeşitli demokratik kitle örgütleri ile görüşeceklerini belirterek, daha sonra Bingöl, Siirt, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'da gezilerine devam edeceklerini söyledi.

CHP'nin görüşlerinin bölgede yanlış algılandığı konusunda bir takım izlenimlere sahip olduklarını belirten Oyan, "Kendimizi daha iy anlatmak, halkın taleplerini dinlemek istiyoruz" dedi.

-"Türkiye'de çözüm olsun istiyoruz"

Oyan, çözüm süreciyle ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ifade ederek, "Türkiye'de bir çözüm süreci gidiyor ama bunun arka planında ne var, ne görülüyor, ne görüşülüyor, kim kime ne veriyor, kimse bilmiyor. Ana muhalefet olarak bilmiyoruz. Kimse bilgi vermiyor. Bu kapalı kapılar ardından görüşmenin çok büyük riskleri vardır. Bu daha önce görüldü.

Her an süreç kesilebilir. Bir takım vaatler havada uçuşabilir ama somuta geldiğinde nedir dendiğinde arada hiç bir şey çıkmayabilir. Oyalama olabilir, başka bir şey olabilir. İçeriğini bilmediğimiz için destek vermiyoruz ama Türkiye'de çözüm olsun istiyoruz'' diye konuştu.

-Suriye'ye askeri müdahale tartışmaları

Türkiye'nin Suriye'de aktif bir savaşın içine girmesi halinde, Anayasanın 92. maddesi gereğince TBMM'ye bir teskerenin gelmesi gerektiğini belirten Oyan, bu durumda CHP'nin tutumunun 1 Mart 2003'teki gibi olacağını söyledi.

Oyan, 1 Mart 2003'te Türkiye üzerinden Irak'ın kuzeyine Türkiye'nin güneyine cephe açılmasına karşı çıktıklarını, karşı oy verdiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Suriye meselesinde de tutumumuz gayet nettir. Öyle bir durum varsa tezkere meclise gelmelidir. Daha önce çıkarılmış ve 4 Ekim'e kadar süresi olan tezkere üzerinden 'bu işi idare ederiz' diyemezler. Çünkü daha önce çıkarılan tezkere daha çok savunmaya dönüktü. Türkiye'ye bir saldırı olursa yani Malatya'da kurulan radar sistemlerinin veya başka yerdeki sistemlerin korunmasına yönelik savunma amaçlı idi. Ama şimdi Türkiye, aktif olarak Suriye'de savaşa girerse, hareket yapacak duruma geliyorsa bunun için anayasanın 92. maddesi gereğince meclise bir teskere ile gelmeleri gerekiyor."

Toplantı, daha sonra partililerle basına kapalı devam etti.

Kaynak: AA