Bunamanın İlk Belirtisi 'Unutkanlık'

Nöroloji Uzmanı Dr. Nuran Burcu Arkalı "Alzheimer senede bir gün değil, her zaman dikkatli olmamız gereken ciddi sağlık sorunlarından biridir" dedi.

İzmit Belediyesi'nin, 18-24 Eylül tarihleri arasında kutlanan "Alzheimer Haftası" nedeniyle Yunus Emre Kültür Merkezi'nde düzenlediği "unutkanlık" konulu etkinliğe konuşmacı olarak katılan Arkalı, unutkanlığın beraberinde bunamayı getirdiğini, bununda ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu söyledi.

İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Has ve çok sayıda vatandaşın takip ettiği konferansta konuşan Nuran Burcu Arkalı şöyle konuştu:

"Unutkanlıklar ve hafıza kaybı sık sık gündemde olan bir konudur. Alzheimer senede 1 gün değil, her zaman dikkatli olmamız gereken ciddi sağlık sorunlarından biridir. Her unutkanlık bunama mıdır? Unutkanlık, kişinin etkinliklerinde kısıtlılığa yol açan ve beynimizin en önemli işlevlerinden biri olan bellek bozukluğu sonucu ortaya çıkan bir sorundur. Özellikle yaşlılarda bunama hastalığının ilk bulgusu olabileceğinden dolayı ciddiye alınması gerekir."

Alzheimer hastalığının bunama yapan hastalıklar içinde en sık izlenen bozukluk olduğunu anlatan Arkalı, bu rahatsızlığın ilk belirtisinin unutkanlık olduğunu vurguladı.

Alzheimer'ın 80 yaş üstündekilerde sıkça görünen bir rahatsızlık olduğunu, şehir ve çalışma hayatının getirdiği stres, depresyon, gerginlik beyin işlevlerinden dikkat toparlama ve yöneltmeyi bozarak unutkanlık yaptığını kaydeden Arkalı, "Buna karşın bazı vitamin eksiklikleri, guatr hastalıkları, beyin tümörleri, beyin damarındaki tıkanmalar, beyin kanamaları, daha bir çok hastalık da kendisini unutkanlıkla gösterebilir" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Dr. Nuran Burcu Arkalı, konuyla ilgili vatandaşların sorularını cevaplandırdı.

Kaynak: AA