Yeni Anayasa Çalışmaları

Yeni Anayasa Platformu Başkanı Mehmet Uçum, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonundaki siyasi partilerin yeni anayasanın değiştirilemeyen ilk 3 maddesinde uzlaşı sağlayamadığını belirterek, "Toplum olarak, yeni anayasa için siyasileri zorlamamız lazım. Bu şekilde 2015'e kadar yeni bir anayasa çıkarabiliriz" dedi.

Uçum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni anayasa sürecinin Uzlaşma Komisyonu bakımından tıkandığını öne sürdü.

Komisyonda AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin bulunduğuna işaret eden Uçum, "Ele aldıkları ilk konu da ilk 3 madde, yani değiştirelemez maddeler. Bununla beraber bu üç maddenin değiştirilmesini engelleyen 4'üncü madde üzerine de görüşmeler yapılıyor" dedi.

Uçum, 1982 Anayasası'ndaki değiştirelemez maddeler konusunda partilerin uzlaşamadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"MHP, 4'üncü maddenin değiştirilmesine karşı, CHP de ilk 3 madde yerine 4'üncü maddenin kalmasını istiyor. Dolayısıyla MHP ve CHP'nin yeni anayasa konusunda tutumları teknik olarak aynı. Şu anda 4 partinin, değiştirilemez maddeler konusunda bir uzlaşıya varması mümkün değil. Değiştirilemez maddeler yeniden yazılmazsa, başlangıç bölümü de aynı kalacağı için yeni bir anayasa için uzlaşı çıkmayacak.

Daha önce uzlaşmaya varılan konularda bir anayasa değişikliği olabilir ancak bu, yeni bir anayasa olmaz. Şu anda 4 partinin uzlaştığı konuları TBMM'ye teklif edeceği de belli değil. Dolayısıyla yeni anayasa süreci, Uzlaşma Komisyonu bağlamında sonuç alınamayacak bir sürece dönüşmüş durumda."

-"Eski Türkiye'nin son anayasası yapılıyor"

Uçum, platform olarak yeni anayasa çalışmaları için toplumun taleplerini topladıklarını dile getirdi.

Toplumun taleplerinin yeni anayasa sürecinde ön planda olması gerektiğini aktaran Uçum ancak bu şekilde sivil anayasa yapılacacağını ifade etti.

Toplanan talepleri TBMM'ye gönderdiklerini belirten Uçum, "Toplumun bu taleplerine göre bir anayasa faaliyeti, siyasilerin tercihi değil maalesef. Son referandumdan sonra yeni anayasa gündem olacaktı. O tarihten sonra platformu kurduk. Amacımız, yürüttüğümüz faaliyetlerle toplum merkezli bir anayasa yapılmasını sağlamaktı" diye konuştu.

"Anayasa çalışmaları da toplumun görüşlerine göre yapılmalıdır" diyen Uçum, şunları kaydetti:

"TBMM Uzlaşma Komisyonunda da bu görüş kabul edildi ve görüşler toplandı ancak yine parti siyaseti ön plana çıktı. Toplumun yüz binlerce görüşleri değerlendirilmedi. Toplumsal görüşlerin değerlendirileceği ilan edildi ama yapılmadı. Yeni Türkiye'nin yeni anayasası için mücadele ediyoruz ancak eski Türkiye'nin son anayasası yapılıyor. Bu, yine seçkinci bir anayasa anlayışıdır. Toplum adına konuşacaklarını söylüyorlar ama mümkün olduğunca toplumsal iradeye göre adım atılmalıdır.

Türkiye'de siyaset, toplumu belirlemeye ve vesayet altında tutmaya çalıştı. Siyaset ve toplum arasındaki bu ilişki hala kırılmadı. Toplumun belirlediği bir siyaset anlayışı olmalıdır."

-"İfade önündeki tüm engeller kaldırılmalı"

Uçum, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu ancak 4 partinin birlikte yeni bir anayasa teklifi yapamayacağının ortaya çıktığını savundu.

Toplumun yeni anayasa konusunda baskı yapması gerektiğine işaret eden Uçum, "Toplum olarak, yeni anayasa için siyasileri zorlamamız lazım. Bu şekilde 2015'e kadar yeni bir anayasa çıkarabiliriz. Aksi takdirde bu süre içinde yeni anayasanın yapılmama ihtimali çok yüksek" şeklinde konuştu.

Uçum, yeni anayasada insanın kendini istediği şekilde ifade etmesinin ilke olarak kabullenilmesi gerektiğini dile getirdi.

"İnsanın kendini ifade etmesinin önündeki engeller meşru değildir" diyen Uçum, "Dolayısıyla insanın kendini ana diliyle, inandığı değerlerle ifade etmesi hiçbir hukuki gerekçeyle engellenemez. Tüm tercih edilen biçimlerde kendini ifade etme hakkı yeni anayasada bir ilke olmalıdır. Böyle olursa başörtüsü, ana dil ve yerinden yönetim bakımından kimseye engel konulamaz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA