'Ulusal Ceviz Çalışma Grubu'Ndan İnceleme Gezisi

"Ulusal Ceviz Çalışma Grubu", Ayvalı köyündeki ceviz bahçelerinde incelemelerde bulundu.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırma Daire Başkanı Nejdet Kaplan, incelemeler sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, cevizin Türk toplumu tarafından çok sevildiğini ve değişik şekillerde tüketildiğini belirtti.

Kaplan, şu anda Türkiye'de 200 bin ton civarında ceviz üretimi olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu

"O bile bize yeterli değil. Bir kısım da ithal ediyoruz. Grubumuzun amacı kısa zamanda ceviz konusunda Türkiye'nin kendine yeterli hale gelmesi. Orta vadede ise ihracatçı konuma geçmeyi amaçlıyoruz. Ceviz konusunda Türkiye'de çok olumlu gelişmeler oluyor. Yeni bahçeler kuruluyor, yeni çeşitler geliyor. Türkiye'nin 14 farklı lokasyonun da deniyoruz. Bu çalışmamızın da kısa zamada sonuçlanacağına inanıyoruz. Türkiye'de cevizle ilgili problemlere çözüm getirmeyi amaçlayan bir grubuz. Dünyadaki gelişmeleri takip eden, yenilikleri birbirine ileten bir grubuz."

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Yaman da, "13. Ulusal Ceviz Çalışma Grubu" toplantısına katılan grubun, uygulama yapmak için köye getirildiğini söyledi.

Cevizde Kastamonu'nun iddialı bir şehir olduğunu ifade eden Yaman, "Ülkemiz ceviz ağacı sıralamasında şu anda 13. sırada. Daha önce 6. sıradaymışız ama maalesef zamanla geri kalmışız. Bu köyümüzdeki ceviz bahçesi de 9 yıl önce oluşturulmuş. Sadece ceviz değil ne dikilirse dikilsin destek veriyoruz" diye konuştu.

İncemelere, Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlığından daire başkanları, 8 il müdürü, akademisyenler, ceviz potansiyeli yüksek illerden gelen temsilciler ve ceviz ticaretiyle uğraşan esnaflar katıldı.

Kaynak: AA