Atatürk'ün Rize'ye Gelişinin 89. Yıl Dönümü

Atatürk'ün Rize'ye gelişinin 89. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende Atatürk Anıtı'na çelenk konularak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Törene Rize Valisi Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Garnizon Komutanı Albay İsmet Cansaran ve bürokratlar katıldı.

Belediye Başkanı Bakırcı, törende yaptığı konuşmada, Ulu Önder Atatürk'ün, Rize'ye gelişinin 89. yıl dönümünü coşkuyla kutlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Rizelilerin 89 yıl önce Atatürk'ü silahlarla karşıladıklarını belirten Bakırcı, ''Atatürk'ün Rize'ye gelişinde sahilde Ata'yı görmek için toplanan vatandaşlarımız gemiden yapılan top atışlarına silahları ile karşılık vererek sevgi ve mutluluklarını dile getirmişlerdir. Tabii sayın Valimiz artık silah ruhsatı vermiyor ama bizim hemşehrililerimizin silaha karşı zaafiyetleri vardır. Cumhuriyet olduğu müddetçe devam edecektir. Silahlarımızın namluları vatanın, milletin menfaati için dönmüştür ve hep öyle kalacaktır. Başka bir amaçla da kullanılmamıştır'' dedi.

Atatürk'ün Rize'yi ziyareti sırasında cadde ve çeşme açılışı yaptığını ifade eden Bakırcı, ''Ama bu çeşmelerin yerini bileni bulamadık. Arşivleri karıştırdım. Net olarak şu çeşmeyi açtı diye bir bilgiye ulaşamadık. Bilen hemşehrilerimizin bunu bize bildirmeleri halinde yerleri müsaitse onarıp yenilemek istiyoruz'' diye konuştu.

"Atatürk'ün ismi üzerinden siyaset yapanları Atatürk'ü anma törenlerinde göremiyorum" diyen Bakırcı, şunları söyledi:

''Bir üzüntümü de paylaşmak istiyorum. Atatürk'ün manevi şahsında siyaset yapan, Atatürk ile ilgili söylemlerde bulunanların hiçbirini bu anmalarda göremedim. Sadece eylem olması için, bir işe karşı olmak için Atatürk'ün adını kullanmak doğru değildir. Bunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Konuşmaya sıra gelince hepimiz güzel bir şekilde konuşuyoruz. Çok süslü laflar da yapıyoruz ama maalesef o kişileri burada göremiyoruz.''

Kutlama töreninin ardından Vali Çakır, Garnizon Komutanı Albay İsmet Cansaran ve diğer bürokratlar, Mustafa Kemal Atatürk'ün Müftü Mahallesi'nde konakladığı evdeki resim sergisini gezdi.

Çakır, burada Gönül Elçileri Projesi kapsamında yapılan Atatürk konulu resim çalışmasına katıldı.

Kaynak: AA