'Bağımsız Katalonya' Ab Dışında Kalacak

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı ve rekabetten sorumlu üyesi Joaquin Almunia, Katalonya'nın bağımsızlık ilan etmesi halinde AB'nin dışında kalacağını söyledi.

Barcelona'da düzenlenen Avrupa temalı bir konferansa katılan Almunia, Katalonya'daki sorunu çözebilmek için İspanyol merkez hükümeti ile Katalonya özerk yönetimi arasındaki diyaloğun çok daha yakın olması gerektiğini ifade etti ve ''mektupla değil yüz yüze konuşulmalı'' çağrısında bulundu. İspanya vatandaşı olan Almunia, Katalonya'da tartışmaların AB içinde endişe ile karşılandığını söyledi.

AB Komisyonu sözcüsü Pia Ahrenkilde de Almunia'nın Katalonya ile ilgili değerlendirmesine katılarak, ''Bağımsız bir devlet, AB için üçüncü bir ülkedir. Bu bağımsızlık ilanının doğal sonucudur. AB kuralları, bağımsızlık ilan ettiği günden itibaren o topraklarda uygulanamaz'' görüşünü dile getirdi.

Bu arada AB'den gelen değerlendirmeleri ''bunlar yasal söylemler, siyasi açıdan geçerliliği yok'' diye eleştiren Katalonya özerk yönetim hükümetinin ekonomiden sorumlu üyesi Andreu Mas-Colell ise ''Müzakere edilen hadiseler var. Örneğin İskoçya. İskoçya'nın AB dışında kalacağını sanmıyorum. Bu aynı şekilde Katalonya için de düşünülebilir'' dedi.

- ''Anayasal çerçevede herşey makul"

Katalonya özerk yönetimi ile ''gün sınırı olmadan diyaloğa'' açık olduğunu duyuran İspanyol hükümeti ise bu diyaloğun anayasal çerçevenin dışına çıkamayacağını vurguladı, 2014'te yapılmak istenen referandum olasılığını dışarda tutmayı sürdürdü.

İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz da Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas'a, ''yasaları uygulamak ve uygulanmasını garanti etmek için yemin ettiğini'' hatırlatarak, ''Anayasal çerçevede herşey makul ve ortak çıkar içindir. Anayasa dışına hiçbir şey girmez. Olası bir anlaşma ve diyalogdan kastımız budur'' açıklamasında bulundu.

Öte yandan Katalonya özerk yönetimi, ''Kendi Geleceğine Karar Vermek için Ulusal Pakt'' adı altında yapılan çalışmalarla ilgili olarak bir manifesto sundu. Ulusal Pakt'ın çalışmalarına başkanlık eden Katalonya'nın eski parlamento başkanı Joan Rigol, manifestoda 14 maddenin bulunduğunu, bunlardan en önemli olanının ''referandumun meşru bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacak yasal koşulların bulunması için İspanyol devletinin kurumlarıyla diyalog kurmak'' olduğunu söyledi.

''Katalonya bir ulus ve her ulus gibi siyasi geleceğine karar verme hakkına sahiptir'' denilen menifestoda, kendi geleceğine karar vermenin vatandaşların refahı ve demokratik kalitesiyle bağlantılı olduğu savunuldu.

Katalonya'da muhalefette olan Katalonya Halk Partisi ve Ciutadan's partileri hiçbir şekilde referanduma ve söz konusu Ulusal pakt'a destek vermezken, bağımsızlığa karşı çıkan ve federal bir Katalonya tezini savunan Katalonya Sosyalist Partisi de ''Kendi Geleceğine Karar Vermek için Ulusal Pakt''a dahil olmayacağını açıkladı.

Kaynak: AA