Ürettikleri Bamyayı Tanıtmak İçin Festival Düzenlediler

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Siğilli Köyü’nde düzenlenen “Siğilli Bamya Festivali” renkli görüntülere sahne oldu.

Ürettikleri Bamyayı Tanıtmak İçin Festival Düzenlediler
Edirne’nin Keşan ilçesinde bamya üretiminin yüksek olduğu ve genellikle Roman vatandaşların yaşadığı Siğilli Köyü’nde, köyde üretilen bamyanın tanıtılması amacıyla Siğilli Köyü Romanları Kalkındırma ve Dayanışma Derneği tarafından festival düzenlendi.

Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile siyasi parti temsilcileri, kamu kurum kuruluşlarının amirleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldı.

Festival öncesinde Bamya’dan yapılan yemekler ve bamya çeşitleri, festivale katılanlara tanıtıldı.

Dernek Başkanı Celil Şakar, yaptığı konuşmada, “170 hanelik köyümüzde geçim kaynağımız bamya. Bamya bittikten sonra zeytin işine gider bu garipler. Çok büyük zorluklarla karşılaşırlar. Ama büyüklerimiz bizi bu ızdıraptan kurtarmak için çok büyük emekler verdi. İnşallah bundan aşımızı, ekmeğimizi, kendi ürünümüzü pazarlayarak, çocuklarımızı okula göndererek, huzur ve refah içinde yaşam sürdüreceğimize inanıyorum” dedi.

“SİĞİLLİ BAMYASI’NIN TESCİLİ, RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI”
Siğilli Bamyası’nın tescili için büyük emekler sağlayan Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ise, “Siğilli Bamyası’nda da şu anda patent çalışmalarımız resmi gazetede yayımlandı, kabul edildi. Yaklaşık 1 yıl sonra Keşan Siğilli Bamyası, ulusal ve uluslararası arenada adını yer edecek ve sizin pazarınıza daha gelir getirecek, sizin buradaki halkın ve 14 köyde bamya eken halkımıza gelir getirecektir. Değeriniz artacak. Sezon gereği de Saros Körfezi’nin yoğunluğuna denk gelmesi çok önemli. Ama ben Saros’ta görüyorum ki, bamya satanlar ‘bamyacı geldi’ diye bağırıyorlar. Satan da yapan da herkes eksik. ‘Bamyacı geldi’ demeyelim, ‘Siğilli Bamyası geldi’ diyelim. Biz kendimize de sahip çıkalım. Nerede satarsanız satın malınızı, Siğilli Bamyası diye damga vurun” dedi.

Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı da, bölgede bamya üretiminin önemine değindi. Konuşmaların ardından ise festivalin Bamya Ağası’nın seçimine geçildi. İki kişinin yarıştığı ağalık seçiminde 1 kilo bamya fiyatı 3 lirada ihaleye sunuldu. Yapılan ihale sonucunda köy halkından Mehmet Ali Ateş, 1 kilosu 7 liradan 300 kilo bamya satın alarak, Bamya Ağası oldu.

BAMYA GÜZELİ, ROMAN HAVASIYLA SEÇİLDİ
Festivalde daha sonra ise Bamya Güzeli seçimine geçildi. 7 genç kızın yarıştığı seçimde yarışmaya katılanlar, Roman havası oynadı. En güzel oyunu oynayan Kardelen Yotaz, festivale katılanlardan en çok alkışı alarak Bamya güzeli olmaya hak kazandı. 13 yaşında olan Yotaz, bamya güzeli olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Festival, daha sonra ise destek verenlere plaket verilmesi ile sürdü. Plaket törenin ardından ise festivale katılanlar, çalan Roman Havaları ile doyasıya eğlendi. Gece ise Roman dünyasının ünlü sesi Ümmiye, Siğilli Köyü’ndeki vatandaşlara söylediği şarkılarla unutulmaz bir gece yaşattı.
Kaynak: İHA