Ereğli’de Bekdik Türmenleri Şenlikte Buluştu

Konya’nın Ereğli ilçesine bağlı Hortu kasabasında, Bekdik Türkmenleri 6. Ulusal, 1. Uluslararası Kültür Şenliği düzenlendi.

Ereğli’de Bekdik Türmenleri Şenlikte Buluştu
Oğuz Dulkadiroğlu Bekdik Yaşatma Derneği tarafından Hortu kasabasında düzenlenen şenliğe, AK Parti Konya Milletvekili Cem Zorlu, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özkafa, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, ilçe protokolü, siyasi partilerin başkanları, belde belediye başkanları, sivil toplum örgütleri ile çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.

Şenlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Şenliğin açılış konuşmalarını yapan Oğuz Dulkadiroğlu Bekdik Yaşatma Derneği Başkanı Ali Sayar, uluslararası düzeye gelen şenliğin amacının, Bektik kültürünün yaşam tarzının örf ve adetlerini yaşatmak olduğunu belirterek, düzenledikleri şenliğe katılanlara teşekkür etti

Hortu Belediye Başkanı Bülent Ersüllü de, şenliklerin bir araya gelip kaynaşmayı, dayanışmayı artırdığına dikkat çekti. Konya Sarıkeçili Yörükleri Dernek Başkanı Pervin Çoban da, birlik ve beraberliğin ön planda olması gerektiğini dile getirdi

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu ise, “Hepimiz Oğuz Ata torunlarıyız. Bunu unutmayalım. Türk Milletini yaşatmak boynumuzun borcudur. Bunu da birbirimizi ötekileştirmeden, ayırım yapmadan bir ve beraber olarak gerçekleştirmek zorundayız” dedi.

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, kültür zenginliğinin yaşatılmak zorunda olduğunu vurgulayarak, bu farkı özlerinde benimsemenin en önemli yaşamsal değerleri olduğunu kaydetti

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özkafa, “Bu tür etkinliklerin gösterdiği en önemli konunun, Türk Milletinin önemli ve büyük bir tarihe sahip olduğudur” ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ise, Anadolu'nun kapılarını Türk ve Müslümanlara açan Sultan Alparslan’ı unutmalarının mümkün olmadığını vurguladı

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Hortu’dan Türkiye’ye toplumsal barış mesajı verildiğini vurgulayarak, “Hoşgörü, inançlara saygı, dili ve dini inancı ne olursa olsun dışlayıcı, öteleyici olmayan bir anlayışın sergilendi” dedi.

Toplumların tarihiyle ve kültürüyle ayakta kaldıklarını kaydeden AK Parti Konya Milletvekili Cem Zorlu da, şenliğin hayırlı olmasını dileyerek, hükümet olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından şenlik ağalığına Avukat Mithat Koyuncu seçildi. Koyuncu, “Ereğli’nin kutlu Türkmen ruhuyla, çağları aşan Türkmen şuuruyla ve zaman öğütücü dişlerine meydan okuyan Türkmen kudretiyle buluşmaktan kıvanç duyuyorum” dedi.

Konuşmasının ardından Koyuncu’ya ağalık elbisesi giydirilerek, ağalık tespihi verildi.

Daha sonra şenliğe katkıda bulunan ilçe protokolü ve vatandaşlara plaket verildi.

Protokol üyelerinin kurulan çadırları ziyaret etmesinin ardından şenlik, çeşitli gösteri, eğlence ve konserlerle sona erdi.
Kaynak: İHA