Brezilya'da Gençlik Hakları Yasası

Brezilya'da öğrencilerin ve ekonomik durumu iyi olmayan gençlerin, sportif ve kültürel etkinlikleri bilet ücretlerinin yarısını ödeyerek izlemelerine imkan veren yeni yasa yürürlüğe girdi

Eğitim ve öğrenime erişim, çalışma ve bir gelir sahibi olma gibi gençlerin temel halklarını garanti altına alan ve aile kazancının asgari ücretin iki katından az olduğunu belgelendiren 15-29 yaşındaki gençlerin kayıt yaptırarak yarı fiyat uygulamasından yararlanabileceklerini öngören Gençlik Hakları Yasası Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Roussef tarafından dün imzalanayarak yürürlüğe girdi.

Ülkedeki bilet satışı yapılan yerlerin yüzde 40'ı için geçerli olacak yasadaki, "öğrencilerin yapacakları eyaletler arasındaki seyahatleri de içermesi" ve "29 yaşına kadar olan tüm öğrencilerin yolculuk nedeni ne olursa olsun yerel ulaşımda yarı fiyat uygulamasından yararlanmasına" ilişkin hükümler ise Roussef tarafından veto edildi. Buna karşılık eyaletler arası otobüslerde hak sahiplerine ikisi bedava, ikisi yarı fiyat olmak üzere 4 yer ayrılmasına ilişkin yasa hükmü aynen korundu.

Mecliste 9 yılı aşkın bir süreden beri görüşüldükten sonra kabul edilen yasada, kanunun 2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyatları gibi önemli etkinlikleri de içerip içermeyeceği konusunda uzun süredir devam eden tartışmalara, bunun yasa kapsamı dışında olduğu ve konunun ülkede yürürlüğe giren "Dünya Kupası" kanununda bağımsız olarak düzenleneceği belirtilerek son verildi.

Eyalet ve belediyelerde gençlik konseyleri oluşturulmasını öngören yasa, kurumlar ve organizasyonlara da gençleri karar alma süreçlerine dahil etmeleri yükümlülüğü getiriyor.

Roussef bakanlıklar arası Gençler Siyaseti Komiteleri oluşturularak, gençlerin ülke tarihinde ilk kez siyasi sistemde söz sahibi olmalarını imkan veren bir kararnameyi imzalayarak yürürlüğe koyarken, oluşturulan yeni sistemde gençler, eylem grupları ve programları konusunda bilgilendirilecek, ayrıca kariyer ve eğitim danışma hizmetlerinden yararlanacak.

Ülkedeki yasa kapsamına giren 51 milyon genci etkileyecek yasanın, otobüs ve metro fiyatlarına yapılan zam üzerine başkent Sao Paulo'da başladıktan sonra bir anda ülke geneline yayılan, milyonlarca kişinin katıldığı yoğun hükümet karşıtı protesto gösterileri üzerine aniden önem kazanarak hızla uygulamaya konulduğu yorumları yapılıyor.

-Brezilyalılar yasa hakkında ne diyor

Yarı fiyat uygulaması hakkında AA'ya konuşan 25 yaşındaki satış elemanı Fernanda Cologne, uygulamanın kabul edildiğine ilişkin haberleri sevinçle karşıladığını belirterek, "Hayat pahalılığı artıyor ve ben tiyatro ve sinemeya gitmeyi çok seven biriyim. Bu benim için büyük bir fark yaratacak" dedi.

Ancak diğer Brezilyalıların, özellikle de ekonomistlerin bu konudaki görüşleri o kadar iyimser değil. Saou Paulo Üniversitesi'nden ekonomistlerce Haziran ayında yayımlanan bir raporun sonuç bölümünde, öğrenciler ve bu arada sahte öğrenci kimliklerine sahip Brezilyalıların, elde ettikleri çok sayıdaki indirimin fiyatlarda fırlamalara neden oldması nedeniyle yarı fiyat uygulamasının artık gerçekte mevcut olmadığına işaret edildi. USP Ekonomi ve İşletme Fakültesi nin yayımladığı raporu hazırlayan araştırmacılardan Prof. Carlos Martinelli, "Yarı fiyat ödediklerini sananlar gerçekte fiyatın neredeyse tamamını, tam fiyat ödediklerini sananlarsa aslında asıl fiyatın neredeyse iki katını ödüyorlar" dedi.

Tam bilet fiyatlarında önemli artışların görüldüğü Brezilya'nın başkenti Sao Paulo'daki önemli gösterilerin bilet fiyatları kolayca 280 reali buluyor. Asgari ücretin 2013 verilerine sadece 678 real olduğu Brezilya'da, bir çok etkinliğin yarı fiyat olduğu varsayılan bilet ücretleri çoğu Brezilyalının erişemeyeceği ölçüde yüksek bulunuyor.

Kaynak: AA