Aydınlı Aile Hekimleri Trafik Kazalarına Karşı Uyardı

Aydın Aile Hekimleri Derneğ, i Ramazan Bayramı öncesi trafik kazalarına karşı uyardı.

Aydınlı Aile Hekimleri Trafik Kazalarına Karşı Uyardı
Aydın Aile Hekimleri Derneği’nden yapılan açıklamada, trafik kazalarının oluşmasının en önemli etmeninin insan olduğu belirtildi.
Aydın Aile Hekimleri Derneği’nden yapılan açıklamada ülkemizde her gün yüzlerce ve her saat onlarca trafik kazası olduğu ifade edilerek, “Bu kazalarda günde ortalama 5-20 kişi ölüyor ve yaklaşık 200 kadar kişi de yaralanıyor. Ortalama her yıl 5-6 bin kişi ölmekte ve 100-200 bin kişi de yaralanmaktadır. Bu rakamlar bayram zamanlarında katlanarak artmakta ve bayramlar hepimiz için bayram olmaktan öte büyük üzüntülere sebep olmaktadır.Sürücü hatalarından kaynaklı trafik kazalarının oranı ortalama yüzde 94’lere kadar ulaşmaktadır.

Araştırmalar 30 km/s hızla çarpmanın araç içerisinde bulunanların vücuduna etkisi 1.kattan düşmeye, 90 km/s hızla çarpmanın ise 10.kattan düşmeye eşdeğer olduğunu göstermektedir.Yine araştırmalar bırakın yüksek hızları, 80 km/s hızla giden bir araçta yolculuk yapanların olası bir kazada ölme ihtimalleri, 30 km/s hızla giden araçtakilere oranla 20 kat daha fazla olduğunu göstermektedir. Hız arttıkça sürücünün trafik çevresini algılama düzeyi yavaşlar. Göz 190 ile 200 derecelik bir alanı algılar. Ancak araç kullanırken görme açısı hız ile ters orantılıdır. Örneğin 35 km/s hızla görme açısı 104 derece iken, hızı 130 km/s te çıkardığımızda bu açı 30 dereceye düşer.

Bu nedenle, ailenizin de bir parçası olan Aile Hekimleri olarak; canınız, sağlığınız ve geleceğiniz bizim için önemli. Geleceğe dair hepimizin beklentileri var, anne babalarımız gibi, çocuklarımız gibi, ailelerimiz gibi” İfadeleri kullanıldı.

Aydın Aile Hekimleri Derneği’nden yapılan açıklamada Ramazan Bayramı’nda trafiğe çıkacaklara şu uyarılarda bulunuldu: “ Alkollü araç kullanmayınız, aşırı yemek sonrası yola çıkmayınız. Emniyet kemerinizi mutlaka takınız. Araç kullanırken dikkatinizi dağıtmayınız. Hız limitlerine uyunuz. Far ayarlarınızı kontrol ediniz. Tehlikeli sürüş ve yakın takipten kaçınınız. Bisiklet ve motosiklet kullanırken kaskınızı takınız. Karşıdan karşıya geçerken geçiş kurallarına ve ışıklara riayet ediniz. Kavşaklarda durunuz, tehlikeli yerlerde sollama yapmayınız. Acelelikten kaçınınız. Trafikte dikkatli ve hoşgörülü olunuz.”
Kaynak: İHA