Kumrular'daki Patlamaya İlişkin Dava

Ankara Kumrular Caddesi'nde, 20 Eylül 2011'de bomba yüklü otomobille gerçekleştirilen, 5 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan terör eylemi ile Güney Ekspresi'nde bulunan patlayıcıyla ilgili davada, tutuklu 5 sanığın tahliye talebi reddedildi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, 19 sanığın yargılandığı davanın duruşmasına, tutuklu sanıklar Ümit Akgümüş, Fethullah Yiğit, Ertan Yürek, Ramazan Pamukçi, Halil Bayık ile bazı sanık ve müşteki avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Süleyman Köksaldı, Ümit Akgümüş'e ait imza ve yazı örnekleri ile kamera görüntülerinin incelenmesi için Adli Tıp Kurumu'ndan istenen raporun mahkemeye ulaşmadığını bildirdi.

Duruşmada, bazı tanıklar dinlendi. Tanık Hasan Hüseyin Yılmaz, olay tarihinde Kumrular Caddesi'nde otopark görevlisi olarak çalıştığını, patlamayı gördüğünü söyledi.

Sanıklardan Ümit Akgümüş'ü teşhis eden Yılmaz, "Patlamada kullanılan aracı Akgümüş otoparka getirdi. Camlarında siyah film çekiliydi. Aracı parketmesine ben de yardımcı oldum. Oradan ayrıldıktan yaklaşık 20 dakika sonra da patama oldu" dedi.

Yılmaz, Akgümüş'ü Emniyette de teşhis ettiğini belirtti.

Bu sırada söz alan Ümit Akgümüş, tanığın beyanlarını kabul etmediğini belirterek, "Zaten sahtekarlıklarla dolu bir mahkeme" ifadesini kullandı. Akgümüş'ün bu ifadesi, mahkeme tutanağına geçirildi.

Tutukluluk halinin devam etmesi için somut delilin bulunmadığını savunan Akgümüş, "terör örgütü üyeliği" suçlamasının, gizli tanığa dayandırıldığını iddia etti.

-"Tercüman hazır edilecek"

Sanık avukatlarından Emel Sayın, patlamanın ardından polislerin, failleri hızla bulmak için çalışma yaptığını, bu nedenle de sanıklar ve olay arasındaki illiyet bağının özensiz bir şekilde kurulduğunu savundu.

Anadilde savunma yapmak isteyen iki sanık için gelecek celse bir tercüman hazır edilmesini isteyen sanık avukatları, müvekkillerinin tahliye edilmesi talebinde bulundu.

Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır, tutuklu sanıkların, bu hallerinin devamına, Adli Tıp Kurumu'ndan istenen raporun beklenmesine ve dinlenmeyen sanıkların gelecek celse hazır edilmesine karar verilmesini istedi.

Sanıklar Ümit Akgümüş, Fethullah Yiğit, Ertan Yürek, Ramazan Pamukçi ve Halil Bayık'ın tahliye edilmesi talebini reddeden mahkeme, anadilde savunma yapmak isteyen sanıklara tercüman görevlendirilmesi için Ankara Adli Yargı Adalet Komisyonu'na müzekkere yazılmasını kararlaştırdı.

Dinlenmeyen tanıkların gelecek celse hazır edilmesine, Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek raporun beklenmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

Kaynak: AA