Enerjide Dışa Bağımlılığı ''enerji Laboratuvarları''nda Aşacaklar

ESKİŞEHİR - DENİZ AÇIK - Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi bünyesinde yer alan "Elektrik ve Enerji Bölümü Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Ön Lisans Programı"nda öğrenciler, kurulan "enerji laboratuvarları''nda yenilebilir enerji, elektrik enerjisinin üretilmesi ve depolanması, enerji tasarrufunun sağlanması ve enerji açığının kapatılması konularında çalışmalar yapıyor.

Programın yürütücülerinden ve AÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Şenol Aybek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıl önce açılan programa bu yıl 2 bin 800 katıldığını belirterek, AÜ Fen Fakültesi laboratuvarlarında başlayan uygulamalı ders ve deney çalışmalarına çeşitli illerden gelen toplam 720 öğrencinin kayıt yaptırdığını kaydetti.

Deney çalışmalarının 3 laboratuvarda yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Aybek, şöyle konuştu:

"Her laboratuvarda sekizer deney gerçekleştiriliyor. Öğrenci 2 günde 1 laboratuvarda 8 deneyi tamamlıyor. Prof. Dr. Muhsin Zor, Doç. Dr. Metin Kul ve Doç. Evren Turan da programın yürütücüleridir. Üniversitemizin çeşitli fakülte ve meslek yüksekokullarından gelen öğretim elemanlarının desteğiyle verilen dersler günde 8 saat sürüyor. Bu çalışma sonrasında 3 ayrı uygulama ortaya çıktı. Bunların hepsine 'enerji laboratuvarı' diyoruz. Bu enerji laboratuvarında, hedef 3 ayrı uygulamada sekizer tane deneyi oturtmak. Toplamda 3 uygulama sonunda 24 deney yapılmış olacak."

-"Öğrencileri enerji bilinciyle mezun ediyoruz"

Doç. Dr. Aybek, programın Türkiye için önemli bir uygulama olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin elektrik enerjisi ihtiyacının fazla olduğuna değinen Doç. Dr. Aybek, şöyle devam etti:

"Elektrik enerjimizin yüzde 80'ini fosil yakıtlardan karşılıyoruz. Bu da enerjide dışa bağımlı olduğumuzu gösteriyor. Enerijyle ilgili yapılan her çalışma ülkemize katkı sağlayacaktır. Biz de elektrik enerjisi üretim, iletimi, dağıtımı ve depolaması konusunda bilinç yaratmak istiyoruz. Deneylerimiz bu çerçevede. Elektrik enerji üretiminden, güneş enerjisine, rüzgar enerjisinden hidrojen gazının yakılmasından elde edilen elektrik enerjisine kadar çeşitil konularda çalışıyoruz. Bunların depolanması ve enerji tasarrufuna yönelik deneylerimiz de var. Elektrik enerjisi üretemindeki dışa bağımlılığımızın parasal karşılığı yıllık 50 milyar dolardır. Bunun yüzde 10'u tasarruf olarak geri dönerse ülke ekonomisine fayda olacak. Bu açıdan enerji konusunda bilinç oluşturmak istiyoruz. Öğrencileri enerji bilinciyle mezun ediyoruz. Enerji tasarrufundan elde edilebilecek maliyet, temiz ve dışa bağımlı olmayan kaynaklarla üretibilecek enerjide kullanılması yararlı olacaktır. Ülkemiz güneş enerjisi potansiyeli açısından azımsanmayacak kadar önemli bir yerde. Güneş enerjisinden elektrik üretebilecek vatandaşlara bu kaynak aktarılmalıdır. Elektrik enerjisi üretimi ve tasarrufu konusunda katkı sağlamayı hedefliyoruz."

Doç. Dr. Aybek, uygulama programının, 7 Eylül'de sona ereceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA