Bayram Haftasında Piyasaların Gözü Yurt İçi Verilerde

İSTANBUL - Geçen haftaki yoğun veri takvimini ABD'de açıklanan tarımdışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasıyla tamamlayan yurt içi piyasalarda , gözler bugün açıklanacak temmuz ayı enflasyon ve yarın açıklanacak reel efektif döviz kuru verisine çevrildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın geçen hafta yaptığı enflasyon raporu sunumunda yıl sonu enflasyon tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin ardından, enflasyon beklentilerini yeniden değerlendiren ekonomistler, temmuz ayından sonra düşüşe geçmesi beklenen enflasyon için bu ay tüketici enflasyonunun yüzde 0,29 olmasını bekliyor.

AA Finans Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 0,29 olurken, temmuz ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 0,45, en düşük ise yüzde 0,10 oldu. Geçen ay gerçekleştirilen ankette ekonomistlerin yüzde 6,81 olan yıl sonu enflasyon beklentisi ise son gelişme ve açıklamaların ardından yüzde 7,03'e yükseldi. TÜİK'in açıkladığı verilere göre haziran ayında enflasyon, mayıs ayına göre yüzde 0,76 ve geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 8,30 olarak gerçekleşmişti.

Başçı'nın geçen hafta yaptığı açıklamada yıllık enflasyonun temmuz ayında yüzde 9 seviyeleri ile zirve yapıp daha sonra düşüşe geçeceği tahminin ardından piyasaların, yüksek çıkabilecek enflasyonu fiyatladığını ifade eden analistler, dolayısıyla bu seviyeler içinde kalan enflasyonun piyasalara etkisinin sınırlı kalacağını, beklentilerden düşük çıkması durumunda ise başta tahvil-bono piyasası olmak üzere pozitif etkileneceğini kaydediyor.

Geçen hafta, ABD ve Avrupa merkez bankalarının kararları ve yoğun veri takvimi ile yön arayan küresel piyasalarda genel olarak pozitif bir seyir izlendi. ABD'de Dow Jones endeksi kapanış rekorunu 15.658 puana geliştirirken, S&P 500 endeksi de cuma günü yüzde 0,16 oranında değer kazanarak 1.710 puan ile kapanış rekorunu kırdı.

Geçen hafta son işlem gününe kadar ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesi gelişmekte olan ülke piyasalarında parasal genişlemeye yönelik tedirginlikleri artırarak satış baskılarına neden olurken, cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin 195 bin olan piyasa beklentisinin altında 162 bin olarak gerçekleşmesi pozitif algılandı.

BIST 100 endeksi, geçen haftayı haftalık bazda yüzde 2,04 oranında yükselişle tamamlarken, analistler bugün açıklanacak enflasyon ve yarın açıklanacak reel efektif döviz kuru verilerinin endeksin yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor. Endeksin 70.000-77.000 geniş bandı ve 72.000-75.500 dar bandı arasındaki dalgalı hareketine dikkati çeken analistler, bu seviyelerin kırılması durumunda kırılma yönüne doğru hareketin ivme kazanabileceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, TÜİK temmuz ayı enflasyon verileri

11.00 Avro bölgesi, temmuz ayı hizmet sektörü ve bileşik PMI

11.30 Avro bölgesi, ağustos ayı Sentix yatırımcı güven endeksi

12.00 Avro bölgesi, haziran ayı perakende satışlar

14.30 Türkiye, TCMB mayıs ayı konut fiyat endeksi

17.00 ABD, temmuz ayı ISM imalat sanayi dışı endeks

Kaynak: AA