Yuvalarda Kalan Çocukların 17’si Madde Bağımlısı

İl Genel Meclisi Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Üyesi Faruk Ayran, Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı çocuk yuvalarında kalanlardan 17’sinin madde bağımlısı olduğunu söyledi.

Yuvalarda Kalan Çocukların 17’si Madde Bağımlısı
İl Genel Meclisi ağustos ayı 3. birleşimi Meclis Başkanı Mustafa Karakurt başkanlığında gerçekleştirildi.

Meclis, Tarım ve Hayvancılık Komisyonu ile Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu’nun raporlarının okunmasıyla başladı.

Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Üyesi Faruk Ayran, Samsun’da parçalanmış aile yapısı ve sevgi yoksunluğu nedeniyle sokak kültürü ile tanışmış madde bağımlısı çocukların beden ruh ve ahlaki gelişmeleri ile şahsi güvenlikleri risk altında olan anne ve babaları olmayan veya anne babaları tarafından ihmal edilip suça sürüklenen, 7-12 yaş grubu kız ve erkek çocukların durumları hakkında bilgi verdi.

İncelenen komisyon raporu hakkında bilgi veren Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Üyesi Faruk Ayran, “Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü hizmetleri kapsamında yürütülen sosyal hizmet modelleri ve müdahaleleri içerisinde önemli bir yer tutan korumaya muhtaç çocuklara götürülen hizmetlerle ilgili olarak son 3 yıl içerisinde özellikle bireysel başvuru, ihbar, yönlendirme, mahkeme kararları gibi yollarla gelmiş olan çocuk vakalarında her yıl sürekli olarak yüzde 20 oranında yıllık artış olduğu gözlenmektedir. Başvuruların değerlendirilmesinde öncelikle ailenin yanında bakım modellerine yönelik çalışılmakta çocuğun durumuna göre eğitim, sağlık ve danışmanlık tedbirleri uygulanmakta en son çare olarak da yatılı kurum bakımı olarak değerlendirilmektedir” dedi.

YUVALARDA KALAN ÇOCUKLARIN 17’Sİ MADDE BAĞIMLISI
Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı kuruluşlarda kalan kimsesiz çocuklar hakkında bilgi veren Ayran, “Süleyman Yançatoral Çocuk Yuvası Müdürlüğü’nün kapasitesi 250 kişiliktir. Kuruluşa kayıtlı toplam çocuk sayısı 121, fiilen bakılan çocuk sayısı 121 olup, bunlardan 66’sı kız, 55’i erkektir. Bakılan çocuklar 0-6 ay ile 18 yaşları arasında olup, çocuklardan madde bağımlısı yoktur. Yaşar Doğu Yetiştirme Yurdu’nun kapasitesi 120’dir. Kuruluşa kayıtlı toplam 109 çocuk bulunmaktadır. Fiilen bakılan çocuk sayısı 70 olup, 12-18 yaş arasında toplam 84 erkek çocuk kalmaktadır. Bunlardan 3 çocuğumuz madde bağımlısıdır. İlkadım Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi’nin kapasitesi 20’dir. Kuruluşa kayıtlı toplam 4 çocuğumuz bulunmaktadır. Fiilen bakılan çocuk sayısı 4 olup, bunların hepsi de kız çocuklarıdır. 19 Mayıs Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu’nun kapasitesi ise 80’dir. Kuruluşumuza kayıtlı toplam çocuk sayısı 77 olup, fiilen bakılan çocuk sayısı ise 67’dir. Bunlardan 58’i kız, 9’u erkektir. Bakılan çocuklardan 0-6 yaş erkek, 12-18 yaş kızdır. 2 çocuğumuzda madde bağımlısıdır. Samsun Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi’nin 36 kişilik kapasitesi vardır. Kuruluşa kayıtlı toplam 21 çocuk vardır. Fiilen bakılan çocuk sayısı ise 11 olup, 30 kız çocuğu bakımı yapılmaktadır. 5 çocuğumuz ise madde bağımlısıdır. Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi’nin ev sayısı 32’dir. Kuruluşa kayıtlı çocuk sayısı 153 olup, fiilen bakılan çocuk sayısı ise yine 153’dür. Bunların 75’i erkek, 78’i de kızdır. Bu evlerde 7-12 ve 12-18 yaşları kalmakta olup, madde bağımlısı çocuk bulunmamaktadır. Çocuk Gençlik Merkezi’nde yatılı olmayan 25 çocuk kayıtlıdır. Bunlardan 7’si kız, 18’i erkektir. 12-18 yaş grubunda olan çocuklardan ise 7 tanesi madde bağımlısıdır. Genel olarak değerlendirilecek olursa ilimiz kuruluşlarında koruma ve bakım altında bulunan çocuklardan 12-18 yaş grubunda 10 çocuğun maddeyi kötüye kullanım öyküsü bulunmakta olup, bu çocuklar kuruluşlara gelmeden önce madde ile tanışmış olduklarını ve kullandıklarını ifade etmişlerdir” diye konuştu.

MADDE BAĞIMLISI ÇOCUKLAR HASTANELERDE TEDAVİ EDİLİYOR
Madde bağımlısı çocukların hastanelerde tedavilerinin yapıldığını ifade eden Ayran, “Bu durumdaki çocuklar hakkında 5395 sayılı Kanun uyarınca sağlık tedbirleri alınarak Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde tedavileri sağlanmaktadır. Ancak Samsun’da maddeyi kötüye kullanım öyküsü olan çocuk ve ergenler için yatılı bir tedavi merkezi yoktur. Bu amaçla Alkol ve Madde Bağımlıları Araştırma Tedavi Merkezi (AMATEM) ve Uçucu Madde Bağımlıları Merkezi (UMETEM) gibi merkezlerin önemi ortaya çıkmaktadır. Samsun sağlık merkezlerin açılması bölge açısından önemlidir. Suça sürüklenen ve bunun yanında 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun 5-1 C maddesi uyarınca yapılan incelemeler sonucunda bakım tedbirlerine ihtiyaç duyulan çocuk ve gençlerimizin birçoğunun olumsuz arkadaş çevresi, ailesinin olumsuz tutum ve davranışları kötü yönde etkilemektedir. Çocuklarımızın madde ile tanışmaması için ailelerin madde kullanımıyla ilgili olarak kurumlarca bilinçlendirilmesi, maddi durumu iyi olmayanların desteklenmesi, okul gibi kurumlarda madde kullanımının zararları konusunda eğitici ve öğretici çalışmaların yapılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

SOKAKTA YAŞAYAN ÇOCUKLARIMIZ YOK DENECEK KADAR AZDIR
Daha sonra İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Karakurt ve üyelerinin sorularını yanıtlayan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Sultan Bulut, “Kuruluşlarımızda kalan çocuklar genellikle yaş gruplarına ayrılmaktadır. Genellikle 0-12 yaş grubundaki çocuklarda madde bağımlısı çocuklar bulunmamaktadır. Burada dışarıda edinilen arkadaşlar sayesinde madde ile tanışılan çocuklardan bahsedilmektedir. Genellikle madde bağımlısı olan çocuklarımız kuruluşlara gelmeden önce ya arkadaşları sayesinde, ya okulda veya dışarıda tanıştığı bir arkadaşı sayesinde madde ile tanışmış oluyorlar. Bu çocuklarımızın tedavisinde de Samsun’da böyle bir tedavi edici merkez olmadığı için genellikle İstanbul’a göndermekteyiz. Samsun’da sokakta yaşayan çocuk sayısı diğer illere oranla çok azdır. Hatta yok denecek kadardır. Diğer illerde İçel, Adana, İstanbul gibi illerde sokakta yaşayan çocuk sayısı oldukça fazladır. Samsun’da sokakta yaşayan çocuklarla ilgili olan Gençlik Merkezi kuruluşumuzda 2-3 sene öncesine kadar 300’e yakın çocuk kayıtlı iken, şuanda 25 çocuğumuz kayıtlıdır. Bu 25 çocuğumuzdan da 7’si madde kullanma öyküsü vardır ve bu çocuklarımızın aileleri mevcuttur. Çocuklarımızın ailelerine büyük oranda ulaşılmış ve maddi desteğe ihtiyacı olanlara maddi destek sağlanmıştır” açıklamasında bulundu

Kaynak: İHA