Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Ordu'da Açıklaması

ORDU - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Yangınla mücadelede çok açık söylüyorum: En başarılı ülke Türkiye'dir" dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Ordu'da Valilik ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, yangınla mücadele büyük titizlik gösterdiklerini belirtti.

Yanan ormanlık alanların bir yıl içerisinde ağaçlandırılacağını ifade eden Eroğlu, şunları söyledi:

"Yangınla mücadelede çok açık söylüyorum: En başarılı ülke Türkiye'dir. Bundan da gurur duyuyoruz. Nitekim oranlara bakarsanız Fransa'sından, Portekiz'inden ve İspanya'sına kadar bizim 5, 6, 10, 15 katımız olanlar var. Ama oran olarak en düşük yanan ormanlarımız, bizim ormanlarımız. Bazıları diyor ki 'Ormanları bilerek yakıyorlar '.Birilerine vermek ya da işgal etmek için mi şeklinde bir anlayış var. Bunlar kati suretle yanlıştır. Yanan alanların hektarlarını tespit ediyoruz. Şu anda tapuları da var. Dolayısıyla bir yıl içerisinde ağaçlandırmak durumunda, orman teşkilatımıza verdiğimiz talimat budur."

Bütün vatandaşların orman teşkilatına güvenmelerini isteyen Bakan Eroğlu, "Nitekim ben İzmir'de geçmişte yanan alanları bizzat kontrol ettim. Mesela geçen yıl yanan alanları, evvelki sene yanan alanların hepsinin ağaçlandırılmış olduğunu kontrol ettim bizzat havadan ve karadan. Bu konuda hiç kimsenin endişesi olmasın. Türkiye bu ormanları koruma konusunda çok hassastır. Hükümetimiz bilhassa bu konuda çok büyük bir titizlik göstermektedir. Bütün vatandaşlarımız orman teşkilatına güvensinler" diye konuştu.

-"2B'nin bizimle alakası yoktur"-

Eroğlu, 2B arazileri ile ilgili sosyal medyadan kendisine bir soru yöneltildiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Az önce Twitter'dan bir arkadaş, '2B nedir' diye soruyor. 2B, bizimle alakası yok. 1981 yılından önce maalesef orman vasfının kaybedip, üzerine o zamanki yöneticilerin, o zamanki idarecilerin organize sanayi bölgesi kurduğu belde, köy veya şehir kurduğu alanlardır. Dolayısıyla 2B'nin bizimle alakası yoktur. Bizim son 10 yıllık dönemde bir metrekare dahi bir ormanı işgal ettiğimiz vaki değildir."

Pek çok ülkede orman varlığının azaldığını ancak Türkiye'de ise artığını belirten Eroğlu, "Birçok ülkede orman varlıkları hem alan olarak, hem de odun serveti olarak ormanlar tahrip oluyor. Ama biz son 10 yılda orman valığını hem alan olarak attırdık, hem de hacim olarak arttırdık" ifadesini kullandı.

Bakan Eroğlu, daha sonra Eski Pazar mevkisinde yapımı devam eden Botanik Bahçesi'nde incelemelerde bulundu.

Kaynak: AA