Chp İstanbul Milletvekili Tanal'dan 'tezkere' Değerlendirmesi

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, tezkere tartışmalarına ilişkin “Hükümete verilen yetki, savaş ilanına yönelik değil.

Savaşla ilgili bir yetki verilmiş olsaydı belirli bir süre koyamazdınız” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Tanal, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında tezkere tartışmalarına değindi. Tanal, Meclis’in Suriye konusunda hükümete verdiği yetkiye ilişkin tezkerenin süresinin bir yıl olduğunu hatırlatarak verilen savaş ilanına ilişkin bir yetki olmadığını söyledi.

Tanal şunları dedi:
“Böyle bir şeyin kullanılması halinde gayri meşru olacaktır. Yasal bir dayanağı da yoktur. Çünkü Meclis mevcut olan tezkereyle böyle bir yetkiyi vermiş durumda değil. TBMM böyle bir izin vermemiştir. Meclis'in iradesi buna yönelik değildir. Tamamen TBMM iç tüzüğü 130. maddesine göre belirli bir süreyle verilmiştir. Savaşla ilgili bir yetki verilmiş olsaydı belirli bir süreyi koyamazdınız. Formalitesi, prosedürü tamamen İçtüzüğün 129. maddesine göre yerine getirilmiş olacaktı. Böyle bir husus düzenlenmemiştir.”
Bir gazetecinin sorusu üzerine Tanal, şöyle cevap verdi:
“TBMM'ye bu teklif, İçtüzük 130. madde uyarınca getirildi.

İçtüzüğün 129. maddesi savaşla ilgili hükümleri düzenlemekte. Yani eğer böyle bir şey kullanırlarsa bu hukuk dışıdır. Parlamento böyle bir izni vermemiştir, böyle bir yetki vermemiştir.”
Kaynak: İHA