Akkuyu Nükleer Santralinde "son Teknoloji" Kullanılacak

MERSİN - Akkuyu Nükleer Güç Santrali A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, "Akkuyu Nükleer Santrali'nde hem etkinlik ve verimlilik hem de güvenlik yönünden, Rusya nükleer sektöründeki en son gelişmeler baz alınmıştır" dedi.

Kasumov, Akkuyu Toplum Bilgilendirme Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, nükleer güç santrali tasarımında olası kaza durumunda ciddi radyoaktif sızıntı yaşanmaması için ana hedeflerinin güvenlik olduğunu söyledi.

Bu konuda gerekli ve uygun üç temel güvenlik şartının yerine getirildiğine dikkati çeken Kasumov, "Bunlar reaktivitenin kontrolü, atık ısının ısı azaltıcısına atılması ve radyoaktif maddenin hapsedilmesidir. Koruyucu güvenlik sistemlerinde de birinci devre ve yakıt bekletme havuzunun acil durum ve planlanmış soğutma, acil bor enjeksiyon, SG acil soğutma, acil gaz giderme, pasif ısı tahliye, birincil hidro akümülatörler, ikincil hidro akümülatör, birincil ve ikincil aşırı basınç koruma sistemleri yapılacak" diye konuştu.

Temel güvenlik fonksiyonlarının farklı ve çoklu güvenlik sistemleriyle sağlanabileceğini vurgulayan Kasumov, santralde her türlü senaryonun düşünüldüğünü ve buna göre güvenlik önlemi alındığını kaydetti.

Nükleer santralin dışındaki olası kazalar için de tedbir düşünüldüğünü anlatan Kasumov, şöyle konuştu:

"Sistem, kendi dışında gelişen kazalarda güvenlik önlemleri operatörünün müdahalesi olmaksızın, otomatik olarak devreye girecek şekilde programlanmıştır. Zaten Rusya nükleer santrallerinde, güvenlik sistemleri için ayrılan bütçe, tesisin toplam maliyetinin yüzde 40'ı kadardır. Akkuyu Nükleer Santrali'nde de hem etkinlik ve verimlilik hem de güvenlik yönünden Rusya nükleer sektöründeki en son gelişmeler baz alınmıştır. Bu tasarım, Fukuşima kazasında önce Avrupa genelinde nükleer santraller konusunda gelinen noktanın en son teknoloji ürünü olarak geliştirilmiştir."

Kaynak: AA