Şehirder Başkanı Ertaş: “etü’ye ve Erzurum’a Yazık”

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) Başkanı Murat Ertaş, Danıştay 10. Daire Başkanlığı’nın Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) yerleşke alanı ve çalışmaları hakkında yürütmeyi durdurma kararının ETÜ’ye ve Erzurum’a maddi ve manevi zarar vereceğini söyledi.

Şehirder Başkanı Ertaş: “etü’ye ve Erzurum’a Yazık”
ETÜ’nün yerleşke alanının kamuoyunda bilinenin aksine tarım arazisi olmadığın dile getiren Ertaş, “ETÜ’nün yerleşke inşaatı yaptığı arazi 1981’de Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca imara açılması onanmış, 1992’de de Maliye Bakanlığı Milli Emlâk Genel Müdürlüğü’nce Atatürk Üniversitesi’ne kuruluş ve gelişim tahsisi için arazidir. Yani bu arazi ETÜ’ye verilene yani 2011’e kadar zaten Atatürk Üniversitesi yerleşkesinin bir parçasıydı. Yani Atatürk Üniversitesi de bu arazi üzerine ahırlar yaptığı gibi hizmet binaları da yapabilirdi ve kimse ses çıkaramazdı. Kaldı ki şu an jeolojik özellikleri bu araziyle aynı olan Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde her geçen gün yeni binalar yapılmaktadır. Bunlardan biri 2010 yılında yapılan Veterinerlik Fakültesi… 1981’den beri tarım arazisi olmayan bu arazide tarım faaliyeti yapılıp yapılmaması bu gerçeği değiştirmez; ama gözlerden kaçan bir başka gerçek de bu arazi tarım arazisi ise, şimdiye kadar ahırlardaki hayvanların ot ihtiyacı dışında hangi tarım yapılmıştır? Hangi tarımsal ürün ne kadar yetiştirilmiştir? Sorgulanacaksa 1981’de bu alanı imara açan karar sorgulanmalıdır. Sorgulanacaksa Atatürk Üniversitesi’ne tahsis edilen bu araziden çok, tarım arazisi olabilecek araziye havaalanının, otogarın, özel sektöre ait bazı yapıların kondurulması sorgulanmalıdır” dedi.

Ertaş açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bir arazinin yerleşke alanı olabilmesi ilgili kurumların dikkat çektiği tüm parametrelere uygun olması lâzım. Bu parametreler; kamulaştırma maliyeti, ulaşım, kente uzaklık, arazinin yapısı, birimler arası ilişkiler, altyapı ve depremselliktir. Kaldı ki burası daha önce Atatürk Üniversitesi’ne ait yerleşke alanıydı, şimdi ETÜ’ye devredildi. Kampus yerinin seçimine de Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı Koordinatörlüğü’nde, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı, YÖK temsilcisi, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü, ilin valisi, belediye başkanı, üniversite rektöründen müteşekkil KURUL kararı karar verir. Prof. Dr. Muammer Yaylalı’nın rektörlüğünden yaklaşık dört ay önce Erzurum Valiliği Maliye Bakanlığı’na yer tahsisi konusunda üç öneride bulunmuş: Bunlardan biri Atatürk Üniversitesi’ne ait ve şu an ETÜ’ye verilmiş olan arazi, biri Tafta ve diğeri de Müdürge köyü civarı. 15 Nisan 2011’de de bu arazinin Atatürk Üniversitesi’nden alınıp ETÜ’ye verilmesine karar verilmiş.

Ayrıca inşaatta beton sulamalarını araziden su çıkıyor diye gösterirseniz, kamuoyunu yanıltmış olursunuz. Yaptığımız görüşmelerde açılan 40 kuyunun sadece 8’inde 11 metreden su çıktığını gördük. Diğer kuyularda 30 metrede suya rastlanmış durumda.

Herkesin ETÜ’nün yerleşke yeri için farklı teklifi ve düşüncesi olabilir. Her düşünce saygıdeğerdir. Dernek olarak bizim de ETÜ yerleşkesi yeri için farklı tekliflerimiz olurdu. Ancak bunları tartışmak bugün anlamsız. Şimdiye kadar harcanan para ve emeğin yanı sıra, arazinin zaten diğer üniversite için çok önceleri tahsis edilmiş bir arazi olduğu göz önünde bulundurulduğunda eğitim öğretimin başlamasına kısa bir süre kala ETÜ arazisiyle ilgili gelinen bu durum şehre ve ETÜ’ye zarar verecektir. Yapılması gereken yararsız tartışmalarla şehrin enerjisini tüketmemek, yıllarını kaybetmemektir. Danıştay konuyla ilgili muhataplarından Erzurum valiliği ve Maliye Bakanlığı’ndan belgeler ve açıklamalar istemiş. Çok yakın zamanda yanlıştan dönüleceğini ve yürütmeyi durdurma kararının iptal edileceğini umuyoruz.”
Kaynak: İHA