Tosya Pirincine Coğrafi Tescil İşareti Çalışması

KASTAMONU - Tosya ilçesinde yetişen Sarıkılçık, Akçeltik ve Yaşar pirinçlerine coğrafi işaret alınması çalışması kapsamında, çeltik tarlalarında inceleme yapıldı.

Tosya Kaymakamlığı, Tosya Belediyesi ve Tosya Ziraat Odası Başkanlığı tarafından, ilçede yetiştirilen pirinçlere coğrafi işaret alınması için Türk Patent Enstitüsüne başvurulmasının ardından, 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kurt, Yrd. Doç. Dr. İsmail Sezer ve araştırma görevlisi Hasan Akay, çeltik ekimi yapılan arazilerde inceleme yaptı.

Kaymakam Mehmet Türköz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin en değerli ürünlerinden olan pirince mahreç alma adına yapılan çalışmaların emin adımlarla ilerlediğini söyledi.

Yapılan çalışmanın önümüzdeki yıl da tekrarlanacağını ifade eden Türköz, "Bu bilimsel çalışmanın sonunda, ilk defa Tosya'da üretilen pirinçlerle ilgili elimizde, 62 özelliği belirlenmiş, 3 seneye ait bilimsel veriler olacak. Bu elde edilen veriler ışığında inşallah seneye Tosya pirincine mahreç işareti almış olacağız."

Yrd. Doç. Dr. İsmail Sezer de, Dünyada en fazla üretilen 5 bitkinin çeltik, buğday, mısır, soya ve patates olduğunu belirtti.

İnsanlığın yüzde 60'ının günlük ihtiyacını bu ürünler karşılandığını aktaran Sezer, şunları kaydetti:

"Şuana kadar çeltikte coğrafi işaret alan yok. Tosya Kaymakamlığı, Tosya Belediyesi ve Tosya Ziraat Odası'nın bizlere sağladı imkanlarla bu yerel genotiplere, yerel coğrafi işaret alınması için karekterizasyon çalışmasına önem verildi.

Ve neticede bu genotiplerin özellikleri tek tek ortaya konacak."

Kaynak: AA