Slovak Cumhurbaşkanı’na Rasat Hatırası

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daveti üzerine Türkiye’ye gelen Slovakya Cumhurbaşkanı Ivan Gasparoviç, programı kapsamında TÜBİTAK UZAY’ı ziyaret etti.

Slovak Cumhurbaşkanı’na Rasat Hatırası
Ziyarette konuk Cumhurbaşkanı’na doğum yeri olan Poltar kasabasının RASAT uydusundan elde edilen fotoğrafı hediye edildi.
Ankara’da ilk olarak Çankaya Köşkü’ne çıkarak Cumhurbaşkanı Gül ile görüşen Cumhurbaşkanı Gasparoviç, ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Konuk Cumhurbaşkanı, Başkent programı kapsamında RASAT ve GÖKTÜRK-2 gibi milli uydu projelerine imza atan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nü de (TÜBİTAK UZAY) ziyaret etti.

TÜBİTAK UZAY’ın ODTÜ yerleşkesindeki binasında gerçekleştirilen ziyarette konuşan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir, Slovak heyetini ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek TÜBİTAK’ın çalışmaları hakkında bilgi verdi. TÜBİTAK’ın bilim-teknoloji alanında uluslararası işbirliklerine önem verdiğini belirten Demir, Slovakya ile yürütülen işbirliği çalışmalarının da bu kapsamda çok önemli olduğunu ifade etti.

GASPAROVİÇ: “TÜRKİYE İLE ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ KURMAK İSTİYORUZ”
Slovakya Cumhurbaşkanı Ivan Gasparoviç ise konuşmasına Türkiye’nin en üst düzey bürokratlarıyla görüştüğünü ve görüşmelerin çok olumlu geçtiğini belirterek başladı.

İki ülke ilişkilerinin özel sektör ve Ar-Ge işbirlikleri düzeyinde de görüşüldüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gasparoviç, her iki tarafın da görüşülen tüm hususlarda anlaştığını vurguladı.

Türkiye’nin AB üyeliğine her zaman destek verdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Gasparoviç, Türkiye’nin ekonomik ve politik olarak daha güçlü ve istikrarlı, daha modern bir ülke haline geldiğini kaydetti.

Son yıllarda Türkiye’ye yaptığı ziyaretlerde bu gelişimi bizzat tecrübe ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gasparoviç, tüm dünyada kriz yaşanırken ülkelerarası işbirliğinin daha da önem kazandığını belirtti.

Türkiye ile Slovakya’nın güçlerini birleştirmeleri konusundaki isteğini dile getiren Slovak Cumhurbaşkanı, özellikle bilim-teknoloji alanında işbirliklerine yönelik ortak bir araştırma merkezi kurma yönündeki temennisini belirtti.

KONUK CUMHURBAŞKANI’NA RASAT SÜRPRİZİ
Konuşmaların ardından Slovakya heyetine TÜBİTAK’ın uzay alanındaki projeleri ve yetenekleri hakkında sunum yapıldı. Otomatik mermi ve kovan çekirdeği inceleme sistemi BALİSTİKA projesini inceleyen konuk Cumhurbaşkanı, yer istasyonunu ziyaret ederek RASAT uydusu hakkında bilgi aldı. Burada Cumhurbaşkanı Gasparoviç’e doğum yeri olan Poltar kasabasının RASAT uydusundan elde edilen fotoğrafı hediye edildi

Kaynak: İHA