Türk Kızılayı İle Egm'nin Emniyet Kemeri İşbirliği

ANKARA - Emniyet Genel Müdürlüğünün, emniyet kemerinin kullanımıyla ilgili yasal boşlukların kapatılması amacıyla hazırladığı tasarıya destek vermek isteyen Türk Kızılayı, hazırladığı "Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi"ni tanıttı.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Güvenpark'taki basın toplantısında, projeye Türk Kızılayı, Emniyet Genel Müdürlüğü,Dünya Sağlık Örgütü ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun birlikte imza attığını belirtti.

Amaçlarının yol güvenliğine dikkat çekmek olduğunu ifade eden Akar, "Geçtiğimiz üç yıl içinde tabii afetlerde 784 vatandaşımızı kaybettik ama aynı dönem içinde geçtiğimiz üç yılda trafik kazalarında 12 bin yurttaşımızı kaybettik. Çok büyük bir fark var. Yazık oluyor, günah oluyor insanlara. Trafik kazalarının büyük bir kısmı emniyet kemeri takmamaktan kaynaklanıyor" dedi.

Vatandaşlara emniyet kemeri takma konusunda hassasiyet göstermeleri çağrısında bulunan Akar, "İdarecilerimizden, milletvekillerimizden, hükümetimizden de bir isteğimiz var: 2918 sayılı Trafik Kanunu'nda gereken değişikliğin yapılarak emniyet kemerinin zorunlu hale getirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

-"Hedef, 2020'de trafik kazası ölümlerinin yüzde 50 azaltılması"

Emniyet Genel Müdürü Müdür Yardımcısı Mustafa Çankal da Türkiye'de her yıl kaza mahalinde yaklaşık 4 bin kişinin yaşamını yitirdiğini, 250 binden fazla kişinin de yaralandığını bildirdi.

Çankal, şöyle devam etti:

"Son 30 yılda Türkiye'de trafik kazaları nedeniyle olay yerinde yaklaşık 160 bin kişi öldü. Bu olumsuz tablonun ortadan kaldırılması için EGM koordinesinde 2020 yılına kadar trafik kazası ölümlerinin yüzde 50 azaltılması amacıyla Karayolu Güvenlik Eylem Planı hazırlanmıştır. Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının nedenlerine bakıldığında, ağırlıklı olarak hız ihlalleri göze çarpmaktadır. Her üç ölümlü kazadan biri hız nedeniyle meydana gelmektedir. Ayrıca kazaların birçoğunda emniyet kemeri takılmadığından insanlarımız hayatını kaybetmekte ya da yaralanmaktadır. EGM olarak denetim ve bilgilendirme faaliyetlerinde her iki trafik kuralı ihlallerine daha fazla odaklanılması amacıyla 2013-2014 yılları, emniyet kemeri ve hız kontrolü yılları olarak ilan edilmiştir."

Trafik denetimlerinin artırılacağını, kampanyalarla bilgilendirme faaliyetlerinin yürütüleceğini vurguayan Çankal, hız konusunda TŞOF'un da platform çatısı altında "Sevdiklerinizden Hızla Uzaklaşmayın" kampanyası düzenlediğini hatırlattı.

-Kazaların en büyük nedeni insan

TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın da teknolojik gelişmelere ve üst yapının iyileşmesine karşın trafik kazalarında azalma olmadığına işaret ederek, kazaların en büyük nedeninin insan faktörü olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından Türk Kızılayı tarafından hazırlanan trafik kazası anına ilişkin canlandırma yapıldı. Mizansende, simülasyon aracıyla, kaza anında emniyet kemeri takmayanların yaşayacakları anlatıldı.

Daha sonra Akar ve emniyet yetkilileri, Kızılay kavşağında emniyet kemeri kontrolü yaptı, broşürler dağıttı.

Kaynak: AA