Ağaç Köklerinden Baston Yapıyor

YOZGAT - Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde yaşayan Raşit Öztürk'ün, doğadan topladığı ağaç dalları ve kökleriyle yaptığı, hayvan figürleriyle süslediği bastonlar görenlerin dikkatini çekiyor.

İşçi emeklisi Öztürk,Aydıncık ilçesine bağlı Kösrelik köyündeki evinde, farklı yerlerden topladığı ağaç kök ve dallarıyla baston yapıyor. Kök ve dalların doğal kıvrımlarını bozmadan bastonlar imal eden Öztürk, bastonun sap kısmını ise kartal, leylek, geyik, yılan ve kurt başı gibi hayvan figürleriyle süslüyor.

Evinin her odasında baston ve benzeri ağaç ürünleri bulunan Öztürk'ün odasında ağaç kökünden yaptığı avize de görenlerin dikkatini çekiyor.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Emekli olduktan sonra köye geldim, burada boş kaldım, baston işlerine başladım. Dağlarda bulduğum akçaağaç, karaağaç, kuşburnu gibi benzeri ağaçlardan şekilli olarak baston yaptım. Şimdi de hayvan figürlerini yapıyorum. Ağaçların üzerindeki ya da köklerde veya bulduğum kuru bir ağacı benzeterek bir şeyler ortaya çıkarmaya çalışıyorum. Bastonu önce yakıyorum ardından şekil verip kabuğunu soyuyorum. Ardından zımparalıyorum, sonra yakıp belirli bir şekle girdikten sonra vernikleyip sergiliyorum" diye konuştu.

Yaklaşık 12 yıldır baston ve çeşitli ağaç ürünleri yaptığını ifade eden Öztürk, şunları söyledi:

"10-12 yıldır ağaçlara, üzüm köklerine, ne bulursam onlara şekil vermeye çalışıyorum, hangi hayvana benzerse. İllaki benzetmem şart değil, yaparken bir şeye benziyor. Bu işi ticaret olarak yapmıyorum, hobi olarak yapıyorum. Evde şu anda 200'e yakın baston var, 200 kadar da dağıtmışımdır. 300 civarında kağnı yaptım, hepsini dağıttım. Sergi falan açmayı düşünmüyorum, akrabaya, eşe dosta birer tane vereyim dedim."

Kaynak: AA