(özel Haber) Komşuya Turizm Serzenişi

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, turizm sektöründe Türk halkının Yunan adalarına gösterdiği ilgiyi,Yunanistan vatandaşlarının Türkiye'ye göstermemesinden yakındı.

(özel Haber) Komşuya Turizm Serzenişi
Expo 2020'nin sadece İzmir veya Ege değil, bir Türkiye projesi olduğuna dikkat çeken İşler, şöyle konuştu: "Yüzyıllardan beri barışın, huzurun, kardeşliğin simgesi birçok medeniyeti bu topraklarda barındıran güzel Ege’miz, Expo 2020 süreci ile beraber Yunanistan ile Türkiye arasında Expo denizi olmaya adaydır. Biz, Egeli turizmciler olarak şunu iddia ediyoruz, bugün Ege’nin zenginliği olan Assos’tan Ayvalık, Dikili, Foça, İzmir, Seferihisar, Çeşme, Özdere, Didim, Kuşadası, Bodrum, Marmaris, Fethiye’ye kadar uzanan kıyılarda yüzyıllardan beri medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu kadar cömert bir coğrafyada yaşamanın onurunu ve gururunu hissederken, yüzyıllardan beri Yunanistan ile kardeşlik ilkesi dahilinde aynı coğrafyayı paylaştık. Öyle ki; birçok yemeklerimiz, yaşamımızdaki bir çok ortak ritüellerimiz bile aynı. Egeli turizmciler olarak, bu kadar zengin coğrafyayı paylaşan iki ülke insanlarının bir kesimi olan bizlerden oraya, o kültürü yaşamak adına giden değerli vatandaşlarımız kadar, onların da aynı oranda bizim kıyılarımıza gelip, bizim coğrafyamızı, kültürümüzü, tesislerimizde konaklayarak, karşılıklı eşit derecede kültür alışverişi yapmasını istiyoruz."
Ticarette bir söz olduğunu belirten İşler, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir göz gülerken bir göz ağlamazmış. Eğer biz bu gözlerden biri olarak sürekli orayı ziyaret ediyorsak, o kültürle beraber geçmiş kökümüzü barışçıl ve huzurlu bir şekilde turizm adı altında yapabiliyorsak şunu da dileriz: Biz istiyoruz ki değerli meslektaşlarımız da gelip, burada kendi köklerini, yaşanmışlıklarını, geçmişteki ailelerini ve hepsinden önemlisi bizimle beraber paylaştıklarını aynı kulvarda paylaşmak için ülkelerinden kalkıp gelsin. Eğer bu alışverişler karşılıklı olursa çok güzel ve ilkeli oluyor. Şu an maalesef bunu tek taraflı yaşıyoruz ve buradan tüm vatandaşlarımıza sesleniyoruz; Assos’tan Marmaris’e kadar uzanan güzel Ege’yi keşfedin, daha sonra dost ve barış dolu Ege Denizi’ndeki komşu ülkelerimizi ziyaret edin. Biz, ancak karşılıklı gerçekleşen bu turizm mantığında Egeli turizmciler olarak daha mutlu ve huzurlu olacağımıza inanıyoruz."
Üç tarafı denizle çevrili Türkiye'nin komşularından dolayı ciddi bir turizm potansiyeli olduğuna vurgu yapan İşler; sözlerine şöyle devam etti: "Bildiğiniz gibi Suriye krizinden önce Suriye pazarından Türkiye’ye ciddi bir giriş vardı. ‘One minute’ skandalı ve ‘one minute’in yol açtığı kaotik ortamla birlikte İsrail’den gelen turizm pazarını kaybettik. Bizim en önemli kaynaklarımız İran, Irak, Azerbaycan ve en önemlisi Yunanistan pazarıydı. Ama hepinizin bildiği gibi Yunanistan ve Yunan halkı şu an bir ekonomik krizin eşiğinde. Biz tam anlamıyla Yunanistan’dan ülkemize bir geçiş beklemiyoruz ama en azından bizim Yunanistan giriş çıkış sayımızın yüzde ellisi kadar karşı kıyı halkı bu topraklara gelsin istiyoruz."
Egeli otel ve konaklama sahipleri, sektörün önderleri olarak Yunanlı turizmcileri Eylül ayında ETİK tarafından yapılması planlanan workshop ve tanıtım yoluyla İzmir'de ağırlayacaklarını anlatan İşler, şöyle konuştu: "Eylül ayı sonu itibariyle kültürel alışverişi ve turizmi kullanarak iki yakanın birleşmesi, huzur ve barışla iki ülke insanının birbirlerini daha iyi tanıyıp, turizm atmosferinin gelişmesi açısından İzmir’de Ege’mizi anlatacak çok güzel bir workshop çalışması yapacağız. ETİK olarak bunu şu an başlatmış olmaktayız. Çeşme, zaten Sakız Adası ile bu güzel alışverişi yapmakta ama diyoruz ki ‘bunlar bizim için yeterli değil.’ En az bizden oraya gidenler kadar biz de oradan alırsak bu işbirliği tadında ve yerinde olacaktır."
Kaynak: İHA