Mısır Dışişleri Bakanı Fehmi, Alman Der Spiegel Dergisine Açıklamalarda Bulundu

BERLİN - Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, ''Orduya güveniyorum'' dedi.

Fehmi, Alman Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, Mısır'ın askeri diktatörlük yolunda olup olmadığının sorulması üzerine, ''Düzen ve sükunet geldiğinde tekrar tüm toplumdaki güçlerle diyalog içinde olacağız. Dinin siyasetteki etkisini müzakere edeceğiz ve yeni Mısır'da ordunun pozisyonu konusunda ciddi görüşmeler yapacağız. Orduya güveniyorum. Subaylar için iktidarın önemi yok. Onlar kışlada kalacaklar'' ifadesini kullandı.

Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed El Baradey'in istifa ettiğinin hatırlatılması üzerine Fehmi, bunun Baradey'in kendi tasarrufu olduğunu belirterek, ''Kendisi bu kararını sebeplendirdi. Benim buna herhangi bir yorumum olamaz ve bu konuda bir yargıya da varamam'' diye konuştu.

Fehmi, yaşanan olaylardan suçluluk duyup duymadığının sorulması üzerine şunları söyledi:

''Siz bana öyle bir davranış sergiliyorsunuz ki sanki diğer tarafta hiç şiddet yokmuş gibi. Biz Müslüman Kardeşler'e tutumlarından vazgeçmeleri için yeterince zaman tanıdık ancak görüldü ki onlar bu konuya ilgi göstermiyorlar. Biz cephanelikler ve cephane bulduk. Müslüman Kardeşler hesaplaşma peşinde'' iddiasında bulundu.

Gösteri yapılan alanların artık kontrol edilemez bir güvenlik problemine neden olduğunu ve ülke güvenliği için buna bir son vermeleri gerektiğini ifade eden Mısır Dışişleri Bakanı Fehmi, ölen herkes için üzgün olduğunu belirterek, ''Dünyada hiçbir devlet böyle kanunsuz bir duruma müsaade etmez. Buraların dağıtılması kararı bakanlar kurulunda oybirliğiyle alındı'' dedi.

Dergi muhabirinin, bakanlar kurulu kararlarına Savunma Bakanı Abdül Fettah Sisi'nin etki yaptığına atıfta bulunması üzerine Fehmi, ''Lütfen Mısır'ın problemlerini bir kişinin üzerine yüklemeyin. Fanatikler tarafından güvenliğimizin ne durumda olduğuna bakın. Yanan kiliselere polis karakollarına bakın. Biz buna rağmen diyalog arayışı içerisindeyiz'' diye konuştu.

Demokrasi yolunda ilerlemek istediklerini söyleyen Fehmi, bunu Müslüman Kardeşler'le yapacaklarını vurgulayarak, ''Onların da bir partisi var. Kim şiddete başvurmamış ya da suça karışmamışsa yeni anayasa çalışması çerçevesindeki siyasi sürece katılabilir'' dedi.

Ülkedeki bazı İslamcıların General Sisi ve İçişleri Bakanı'nın adalet önüne çıkartılmasını istediğinin belirtilmesi üzerine Fehmi, bu tartışmalara girmeyeceğini, zaten kendisinin Dışişleri Bakanı olduğunu hatırlattı.

Fehmi, batılı dostlarına da seslenerek, ''Ben demokrasi yönünde ilerleyişimize garanti veriyorum. Kim bizim hakkımızda bir yargıya varacaksa bunu şimdiki duruma göre değil resmin bütününe göre yapması lazım. Diğer tarafın uyguladığı şiddetin Batılılar tarafından yeterince görülmüyor ve kınanmıyor olması beni hayal kırıklığına uğrattı'' ifadesini kullandı.

Dostlarından anlayış beklediklerini vurgulayan Fehmi, ''Mısır'ın problemlerinin Mısır tarafından çözüleceğini kabul etmelerini bekliyoruz. Şiddet uygulayanlara uluslararası duruş göstermelerini bekliyoruz'' diye konuştu.

Fehmi, ABD'nin ülkesinde akan kanın devam etmesi durumunda maddi yardımı keseceğini belirtmesinin hatırlatılması üzerine de ''Beni tedirgin eden şu anda Mısır'da yaşananlardır. Yoksa başka bir ülkenin duruşu değildir'' açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA