Ordu ve Giresun’da Kanseri Parçalayan Bitki Aranıyor

Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı’ndan Araştırma Görevlisi Dr. Sevda Türkiş, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Giresun Orman Genel Müdürlüğü ile Ordu ve Giresun illerindeki Bitki Biyoçeşitlilik Envanteri çalışmasını Kabadüz ilçesinde gerçekleştirdi.

Ordu ve Giresun’da Kanseri Parçalayan Bitki Aranıyor
Bitki Biyoçeşitlilik Envanteri çalışması hakkında bilgi veren Araştırma Görevlisi Dr. Sevda Türkiş, “Giresun Orman Genel Müdürlüğüyle beraber, Ordu ve Giresun illerindeki ÖDA (Önemli Doğa Alanı) alanlarının Bitki Biyoçeşitlilik Envanteri çalışmasını yürütüyoruz. Yine Bitki Biyoçeşitlilik Envanteri çalışması kapsamında yürütülen çalışmaya ek olarak,KTÜ Eczacılık Fakültesin’den Ecz. Nihan Gürcan ile birlikte Kabadüz ilçesinin obalarında bir arazi çalışması yaptık” dedi.

Çalışmanın Ordu iline ait önemli bitki türlerinin ortaya çıkarılmasında yol gösterici olacağını vurgulayan Türkiş, “Bu çalışma kapsamında alanda hem endemik olan bazı taksonların popülasyon büyüklükleri inceleniyor, hem de alana ait bazı şifalı bitki türlerin kanser türlerinin gelişiminin baskılanmasından kullanılacak etken madde analizleri ile ilgili örnek toplama işlemi gerçekleştiriyoruz. Bu tür çalışmalar Ordu iline ait önemli bitki türlerinin ortaya çıkarılmasında yol gösterici olmaktadır. Çalışmanın genel amacı olan ‘alanlar için koruma strateji araştırmaları’ bugün ve gelecek için insanlığa faydalı olan türlerin de gün ışığına çıkartılmasına yardımcı olmaktadır” diye konuştu.

Kabadüz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Samet Eker de, “Yöremiz yayla yapısına sahip olup keşfedilmemiş birçok baki bitki türü bulunmaktadır. İlçemiz bu tür akademik araştırmalara elverişli olup, bu tür çalışmaların ilçede yaygınlaşması adına ilçede üniversitelere destek verilmeye devam edilecek” şeklinde konuştu

Kaynak: İHA