Türk Vatandaşına Almanya'da 4.5 Yıl Hapis Cezası

Almanya'nın başkenti Berlin'de dövülerek öldürülen Vietnamlı Jonny K.(20) davasında karar açıklandı. Kararda baş sanık Onur U.’nun gençlik yasasına göre 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi.

Berlin Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada mahkemenin Onur U.’ya ölümle sonuçlanan yaralama suçundan ceza verdiği ifade edildi. Yargılanan diğer 5 sanıktan Bilal K, Hüseyin İ. ve Melih Y. 2 yıl 8'er ay, Mehmet E. ve Osman A. ise gençlik yasalarına göre 2 yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme heyeti başkanı Helmut Schweckendieck, yardımsever bir gencin hiçbir sebep olmadan öldürüldüğü olayda bir trajedinin yaşandığını ifade etti.

Davada ölüme sebep olan tekmeyi kimin attığının belirlenemediğini söyleyen Schweckendiek, önemli olanın ilk darbeyi kimin vurduğunun olduğunu kaydetti.

Mahkemenin Jonny K'nin ölümüyle sonuçlanan olayı Onur U.’nun başlattığı kararına vardığı ifade edildi.

Mahkemenin kararına bir hafta içinde itiraz edilebileceği ve davanın temyiz yolunun açık olduğu kaydedildi. Duruşma sonrası davayla ilgili fikirlerini ileten savcı Michael von Hagen, “Karardan memnunuz, mahkeme ile örtüşüyoruz. Kabul görecek mi bilmiyorum. Savunma avukatları bu karardan memnun olmayabilirler” dedi.

Sanıkların aldıkları cezaları bildiren mahkeme sözcüsü Tobias Kaehne, “Sanık Onur U. tutuklu yargılanmaya devam ediyor. Bilal K. bugünkü kararla tutuksuz yargılanıyor, zaten diğerleri tutuksuz yargılanıyordu. Sanık Onur U. yaralama sonucu ölüme sebebiyet vermekten dolayı suçlu bulundu, diğer sanıklar ağır yaralamadan dolayı suçlu bulundu. Sanık Onur U. 4 yıl 6 ay gençlik cezasından mahkum oldu. Diğer sanıklar ise gençlik ve özgürlük cezasından 2 yıl 3 ay ve 2 yıl 8 aya mahkum edildi. Mahkeme olayda ilk yumruk atan kişinin Onur U. olduğunu tespit etti ve diğer kişileri de olaya müdahil olmalarından dolayı yargıladı” ifadelerini kullandı.

Mahkemede karar anında Onur U.’nun gülümsemesini yorumlayan avukatı Axel Weimann, yüz ifadesi ve gülümsemesinin herhangi biriyle alay etmek amacı taşımadığını, aksine gençlerde ve bazen büyüklerde görülebilecek bir reaksiyon olduğunu söyledi.

Başkent Berlin'de Vietnamlı Jonny K, 14 Ekim 2012'de Alexanderplatz Meydanı'nda dövülmüş ve geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını yitirmişti. Olayla ilgili 6 Türk tutuklanmıştı. Olay Almanya genelinde büyük yankı uyandırmıştı. Onur U. mahkemede Jonny K.’ya saldırmadığını ifade etmiş, diğer sanıklar da Jonny K.’ya vurduklarını ve tekmelediklerini kabul etmiş ancak ölümünden sorumlu olmadıklarını belirtmişlerdi.
Kaynak: İHA