Başkan Atasoy: 'kktc’de Yaşayan Türk Vatandaşlarımıza Vatandaşlık Hakları Verilmelidir'

KKTC’ye uygulanan ambargoların kaldırılması için Birleşmiş Milletleri duyarlı olmaya davet eden Konfederasyonlar Topluluğu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy, “ KKTC’de yaşayan TC kökenli vatandaşlarımızın vatandaşlık sorunları çözülmelidir” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, makamında Türkiye Konfederasyonlar Topluluğu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy ve beraberindeki heyeti kabul etti. Türkiye Konfederasyonlar Topluluğu’nun KKTC adına gönüllü lobicilik yapmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Derviş Eroğlu, “Ülkemiz adına da Kıbrıs gerçeklerinin anlatılması bizi mutlu eder. Size ve Türkiye Konfederasyonlar Topluluğu Yönetim Kuruluna teşekkür ediyorum. Sizin hizmetlerinizi KKTC halkı asla unutmayacaktır”dedi.

Ambargolar altında olan KKTC’nin dış dünyaya açılma sıkıntısı yaşadığını dile getiren Eroğlu, ambargolar nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeye gelmelerinin engellendiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs, Türk halkının ve Türkiye’nin adada bir anlaşma arzusu içinde olduğunu ve bunu ispatladığını belirterek, Rum tarafının anlaşma konusunda isteksiz davrandığını vurguladı. Bu nedenle izolasyonların bir an önce kaldırılması gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’taki olayları başlatanların, şu anda Avrupa Birliği üyesi olduklarını söyledi.

Türkiye Konfederasyonlar Topluluğu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy ise, bünyelerindeki 15 konfederasyon, 10 milyondan fazla üye ve 4 bin kuruluşla “Türkiye’nin en güçlü lobisi” olduklarını belirtti.

Atasoy, düzenledikleri her organizasyonda Kıbrıs Türk halkının sorunlarını dile getirdiklerini belirterek, “Birleşmiş Milletlere ve dünyaya, KKTC’ye uygulanan ambargoların kaldırılması gerektiğini söylüyoruz. BM’yi duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi.

“KKTC'DE YENİ BİR HÜKÜMET KURULMALIDIR"
Başkan Atasoy, 28 Temmuz’da yapılan seçimlere ilişkin, "KKTC halkı, özgür iradesiyle seçime gitmiştir. KKTC’de halkının çıkarlarını başta Rumlara karşı savunabilecek istikrarlı bir hükumet olmalıdır” diye konuştu.

“Vatandaşlık sorunu olan binlerce Türk vatandaşımız var” diyen Başkan Atasoy sözlerini şöyle sürdürdü:
“KKTC de uzun yıllar yaşamış bu ülkede çalışmış bu ülkede okumuş ve bu ülkenin ekonomisine katkı sağlayan Türk vatandaşlarımız var. Bunun için vatandaşlık haklarını kazanan Türkiye Cumhuriyeti kökenli vatandaşlarımızın vatandaşlık sorunları çözülmelidir. Türk vatandaşlarımız kendi vatanlarında yabancı konumuna düşmesinler. Geçmiş hükumetler, bu sorunla pek ilgilenmediklerini görüyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını KKTC de yabancılar statüsüne sokmuşlar. Bu kabul edilemez bir durum. Bu yüzden KKTC Hükümeti’nin bu konuda duyarlı olmasını bekliyorum.”
Başkan Atasoy, “Biz KKTC’ye uygulanan ambargoların kalkması için konfederasyonlar topluluğu olarak üzerimize düşen görevi lobicilik olarak yapıyoruz. Sivil toplum örgütlerinin yürüttüğü lobi çalışmalarının önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kaynak: İHA