1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi

ANKARA - 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü , Çocuk Vakfı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu iş birliğinde 14-15 Kasım tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek. Kongrenin ana konuları koruyucu, yetkilendirici ve çocuk haklarına dayalı içerik geliştirici medya olacak.

Kongre, BYEGM, Çocuk Vakfı ve RTÜK iş birliğinde, Prof. Dr. Haluk Yavuzer'in kongre başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın himayelerinde 14-15 Kasım 2013 tarihinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek. Kongrede Türkiye'den 33, yurt dışından 24 bildiri sunumu, 4 oturum, 1 atölye çalışması yanında çocuk ve medya odaklı 4 yeni araştırmanın sunumu gerçekleşecek. Kongre, çocuk ve yetişkinlerin hazırlayacağı raporlarının Genel Kurul'da müzakereyle sonuçlanacak.

I. Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Planı 2014-2018 strateji belgesi müzakere edilerek sonuçlandırılacak kongrede ayrıca 9-18 yaş grubu çocuklar, sözlü ve yazılı sunumlar yanında fotoğraf, film, karikatür, atölye çalışması ve posterle çocuk ve medya konusunda görüş açıklayacak ve kongre çocuk delegesi olarak görev yapacak. Kongrenin çocuk delegeleri 15 Eylül 2013 tarihinde belli olacak.

Kongrede sunumu yapılacak bildiri, oturum ve atölye çalışmalarının konuları ve ana temaları ise şöyle:

"Çocuk hakları ve medya, çocuğa saygılı medya, çocuk dostu medya, aile ve medya, çocuğun medyada temsili, farklı gelişen çocuklar ve medya, dil gelişimi stratejileri ve medya, okuma kültürü ve medya, ekran bağımlılığı, medya şiddeti, çocuk medyasında cinsiyet temsilleri, siber zorba ve siber kurbanlar, güvenli internet, bilişsel gelişim, eğitim ve medya, çocukların medya kullanımı ve etkileri, çocuklar için medya okuryazarlığı, dijital medya, elektronik medyada korku imgeleri, online reklamcılık ve çocuk, medya pedagojisi, medya okuryazarlığı eğitimi, dijital okuryazarlık, medya ve çocuk ruh sağlığı, medyanın zihin işgali boyutu, kültür asimilasyonu ve medya, çizgi filmlerin kültürel işlevleri, üstün yetenekli çocuklar ve medya, yeni medya ve ergenler, medya, beslenme ve obezite, medya ve yiyecek-içecek pazarlaması, çocuk medyasında dinin sunuluşu, çocukların gizliliğinin korunmasında medyanın sorumlulukları ve işlevi, çocuk ve medya hukuku, çocuğun bilgi edinme ve zararlı yayınlardan korunma hakkı, çocuk medyası sistemleri, gelecek kurguları ve medya algıları."

-Çocuk ve medya odaklı dört yeni araştırma

I.Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi'nde 2013 yılı içinde sonuçlandırılan dört yeni araştırmanın sunumu yapılacak:

Sunumlar arasında, RTÜK'ün "Türkiye'de Çocukların Medya Kullanma Alışkanlıkları Araştırması 2013", TÜİK'in Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması 2013", TRT Çocuk'un Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu tarafından yapılan "Çocuklar İçin Eğitim Hedeflerinin Eğlenceli İçeriğe Dönüşmesi Sürecinin Araştırılması" ve TRT Çocuk'un Doç. Dr. Tuğba Asrak Hasdemir tarafından yapılan "Ortaokulda Eğitim Gören Çocukların Geleneksel ve Yeni Medya ile Olan İlişkileri ve İlişkilerinin Doğasının Karşılaştırılması" araştırması yer alıyor.

-Türkiye'nin İlk Çocuk ve Medya Stratejisi

13 Nisan-15 Ağustos 2013 tarihleri arasında düzenlenen çalıştay, alanyazını odak ve yazım grubu çalışmaları sonunda birinci taslağı hazırlanan I. Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Planı 2014-2018 strateji belgesi de kongrede müzakere edildikten sonra Aralık 2013'te hükümete sunulacak.

I.Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi'nde Türkiye'den ve yurt dışından katılacak 79 çocuk medyası alanyazını ve uzmanları da olacak. Kongrede, sunumu yapılacak bildiri ve gerçekleşecek oturum ve atölye çalışmaları ile sonuçları açıklanacak araştırmaların listeleri ve özetlerine www.cocukvemedyakongresi.org internet adresinin kongre başlığı altındaki bildiri özetleri bölümünden erişebilecek.

Kaynak: AA