Milli Savunma Bakanı Yılmaz Çemişgezek'te

TUNCELİ - Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ''Çözüm süreci milletin talebidir, AK Partinin talebi değildir. Biz milletin talebinin takipçisiyiz'' dedi.

Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde bu yıl 15.'si düzenlenen Dut ve Peynir Festivali'ne katılmak için gelen Bakan Yılmaz, Gülgül tesislerinde basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Yılmaz, bir soru üzerine Lübnan'da bulunan Türk askerlerinin çekilmesiyle kaçırılan pilotların ilgisinin olmadığını ancak genel bir değerlendirme sonrası nihai kararın verileceğini belirtti.

Bakan Yılmaz, ''Şu anda Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında görev yapan uluslararası güçte bizim iki tane birliğimiz var. Karada görev yapan birliğimiz ve gemimiz vardır. Kara birliğinin çekilmesi hususunda bir değerlendirme yapılacak ondan sonra nihai karar verilecektir. Ancak deniz gücümüzün orada bulunması devam edecektir'' diye konuştu.

Gazetecilerin sorusu üzerine, terörün olduğu bölgelerde askeri birliklerin çekilmesinin söz konusu olmadığını söyleyen Yılmaz, çözüm sürecinden önce askeri birliklerin bulundukları konumda kalacaklarını dile getirdi.

Yılmaz, şunları kaydetti:

''Silahlı kuvvetlerimizin çekilmesi söz konusu değildir ancak anlık olayları dakikalık görüntü olarak halka sunarak yanlış bir algılama oluşturulmaya çalışılıyor. Ama bunun gerçekle hiçbir tutar tarafı yoktur. Bu çözüm süreci milletin talebidir. AK Partinin talebi değildir. Biz milletin talebinin takipçisiyiz. Bu çözüm sürecinde ve ramazanda her yere gittim. Sarıkamış Kars'ta da Ağrı Patnos'ta da nereye gittiysek bütün vatandaşlarımızın ortak talebi, çözüm sürecinin neticelendirilmesi. Bu yılın başından bu yana hiçbir ocağa ateş düşmedi. Ülkede bir huzur var, otuz yıldır sağlanamamış bir huzur. Tunceli'de öğle değil mi herkes dağa pikniğe gidiyor mu, yıllardır bu yapılabilir miydi? Dolayısıyla Türkiye'de olan huzur, o rahatsız edici unsurlardan kat kat fazladır. Milletimiz biraz sabırlı olsun. Bu rahatsız edici unsurlar da süreç içerisinde ortadan kalkacaktır.''

Bir basın mensubunun "karakol inşaatları ve onarımlarına BDP'nin tepki gösterdiğini ve çözüm sürecini baltalıyor söylemleri ve protesto ettiğini" sorması üzerine Bakan Yılmaz, ''Bu doğru değildir, vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerinin kullanılması için vardır. Bunları kısıtlamak için değildir. Polis varsa bir asayiş olayında müdahale için vardır. Haklıyken haksız, mağdur durumuna kimse düşmesin diye hukukun oradaki koruyucusu olsun diye vardır. Silahlı kuvvetlerimiz de bunun için vardır'' yanıtını verdi.

Ayrıca bölgede adam kaçırma olaylarına ilişkin olarak konuşan Yılmaz şunları dile getirdi:

''Ben örgüt emriyle mi yoksa münferit mi adam kaçırılmış diye bakmam. Halkı rahatsız eden olaylardan birisi de budur. Çözüm sürecinin sonuçlanmasıyla beraber bunların da son bulacağına inancımız tamdır. 'Bir çekilme süreci var ama biz burada olacağız' mesajını sivil vatandaşlar vasıtasıyla göstermek istemektedir ama biraz daha sabırlı olursak bu aykırı eylemlerinde sonu gelecektir.''

Yılmaz, silah bırakan PKK mensuplarına ilişkin olarak, şöyle konuştu:

''Hukuka aykırı fiilleri olanlar Türk yargısında yargılanırlar. Ama hukuka aykırı hiçbir eyleme katılmamış olanlar, mevcut yasalar çerçevesinde teslim olanlar var. Savcı ifadelerini aldıktan sonra serbest bırakır. İsteriz ki kimse bu süreç içerisinde hiçbir olaya karışmamış olsun ve kendi ülkesinde, kendi vatanında, kendi halkı arasında normal bir insan gibi hayatına devam etsin.''

-Ergenekon davası-

Ergenekon davasında sadece askerlerin yargılanmadığını söyleyen Yılmaz, sivillerin, üniversite hocalarının ve gazetecilerin de yargılandığını ve kişilerin mensup oldukları kurumları ve grupları bağlamadığını ifade etti.

Yılmaz, şunları kaydetti:

''İsteriz ki kimse yargılanmasın, hiç kimse hukuku ihlal etmesin, her yerde huzur olsun ama bir ihlal olmuşsa bir mahkeme karar vermişse dolayısıyla onlar yine münferit kişilerdir. Bu münferit kişiler de silahlı kuvvetleri bağlamaz. Yargılanan Türk Silahlı Kuvvetleri değildir. Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde görev yapmış eski mensuplardır.''

Çemişgezek'i sevenlerin Çemişgezek'e geldiğini dile getiren Bakan Yılmaz; ''Bilin ki hiçbirimizin birimizden bir farkı yok. Bin yılık medeniyet bin yıllık kardeşlik. Bu ülkede bulunan hiçbir grubun da diğerinden bir farkı ve üstünlüğü yoktur. Ortak olarak Sarıkamış'ta Çanakkale'de şehitler vermişiz. Bu milleti ortak olarak kurmuşuz. Bu halk şenliğinin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Geceniz mübarek olsun'' diye konuştu.

Konuşmasının ardından Yılmaz'a Dersimspor atkısı ve forması hediye edildi.

Festivale, AK Parti Milletvekilleri Mustafa Ataş, Öznur Çalık, Mustafa Şahin, Mehmet Metiner, Tunceli Valisi Hakan Yusuf Güner, Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Pertek Kaymakamı Kürşat Güleryüz'ün yanı sıra kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: AA