GTO’dan E-fatura ve E- Defter Uyarısı

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan düzenlemeyle bazı mükellef gruplarına elektronik fatura (e-fatura) düzenleme şartı getirildi.

GTO’dan E-fatura ve E- Defter Uyarısı
Söz konusu mükelleflerin 1 Eylül 2013 tarihine kadar e-fatura uygulamasına başvurmaları ve 2013 yılının sonuna kadar fiilen e-fatura sistemini kullanmaya başlamaları gerekiyor.

GTO BAŞKANI BARTIK HEM UYARDI VE HEM DE UYGULAMA İÇİN MAKUL SÜRE İSTEDİ
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik fatura düzenleme zorunluluğuyla ilgili önemli düzenlemeler yapıldığını, düzenleme uyarınca; kolalı gazoz, içki, tütün, ithal veya imal eden şirketlerden mal alan 2011 yılı brüt satış hasılatı 10 milyon TL olan tüm mükelleflerin yanı sıra madeni yağ lisansına sahip ve 2011 yılı brüt satış hasılatı 25 milyon TL olan mükelleflerin elektronik fatura düzenleme kapsamına alındığını vurgulayarak 1 Eylül 2013 tarihinde başlayacak elektronik fatura ve 2014 yılında başlayacak elektronik defter uygulamasına geçiş konusunda Oda üyelerini uyardı.

GTO Başkanı Bartık, uygulama kapsamındaki çok sayıda mükellefin yeni düzenleme ile ilgili bilgi sahibi olmaması gerekli alt yapının oluşturulması için bu uygulamanın makul bir süre için ertelenmesi için girişimlerde bulunduklarını ve girişimlerin devam ettiğini belirtti.

E-FATURA UYGULAMASI İÇİN SON BAŞVURU 1 EYLÜL 2013
Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, bu konuda yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:
“Bilindiği gibi Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan düzenlemeyle bazı mükellef grupları e-fatura ve e-defter kapsamına dahil edildi. Düzenleme uyarınca kolalı gazoz, içki, tütün ithal veya imal eden şirketler ile madeni yağ lisansına sahip mükellefler 1 Eylül 2013’e kadar e-fatura uygulamasına başvurarak, 2013 yılı sonuna kadar e-fatura kullanmaya başlayacaklar.

Düzenleme ile ilgili olarak Oda’ya yapılan başvurular üzerine yaptığımız girişimler sonucunda 1 Eylül’de başlaması planlanan elektronik fatura ve 2013 yılında başlayacak elektronik defter uygulamasıyla ilgili uygulama kapsamındaki çok sayıda mükellefin yeni düzenleme ile ilgili bilgi sahibi olması için süre uzatılması talebinde bulunarak sürenin yılsonuna kadar uzatılmasını talep ettik. Yeni düzenlemenin makul bir süre ertelenmesi için girişimlerimiz sürüyor. Çünkü Uygulama kapsamındaki çok sayıdaki mükellef yeni düzenleme ile ilgili yeterli bilgi sahibi değil. Yine söz konusu uygulama ciddi teknolojik altyapı ve personel eğitilmesi zorunluluğunu doğurmaktadır. 1 Eylül tarihine kadar gerekli altyapı ve personel ihtiyacının karşılanması da mümkün olmadığından söz konusu uygulamanın makul bir süre için ertelenmesi yaşanabilecek aksaklıkların önüne geçilmesini sağlayacaktır. Oda olarak girişimlerimiz sürüyor. Ancak üyelerimiz 1 Eylül 2013 tarihine kadar e-fatura uygulamasına başvurmaları gerekiyor. Aynı kapsamdaki mükelleflerin 2014 yılında e-defter uygulamasına geçmeleri gerekmektedir. Aksi durumda cezai hükümlere maruz kalacaklar.”
Kaynak: İHA