Hayvancılığı Bıraktı Ahırda Mantar Yetiştirmeye Başladı

KARS - HÜSEYİN DEMİRCİ - Sarıkamış ilçesinde bir kadın çiftçi, daha önce hayvan beslediği ahırda mantar üretimine başladı.

İlçeye bağlı Karaurgan köyünde yaşayan Aydagül Namlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Toplumsal Kalkınma Girişimi" adlı proje kapsamında mantar yetiştirmeye başladığını söyledi.

Namlı, daha önce hayvan beslediği 70 metrekarelik ahırda gerekli düzenlemeyi yaparak mantar için üretim alanı oluşturduklarını belirtti.

Çalışmaların tamamlanmasının ardından üretime geçtiklerini anlatan Namlı, bir yıl boyunca 45-60 günlük periyotlarda metrekare başına 10-15 kilogram ürün alacaklarını vurguladı.

Namlı, yeni işinden memnun olduğunu belirterek, "Hayvancılık işini bıraktık, mantar üretiyoruz. Köyde böyle bir şey olmaz dediler. İnşallah yaptık, becerdik ve yüze çıkardık. Bugün toplama işini gerçekleştiriyoruz. Yapılırsa, başarılırsa çok güzel iş. Eşim, çocuklarımla bu işi yaptığım için çok memnunum ve mutluyum. Bize bu konuda yardımda bulunanlara teşekkür ediyorum" dedi.

Toplumsal Kalkınma Girişimi Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Mükerrem Kaya da mantar yetiştiriciliği projesinin Atatürk Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi işbirliğiyle yürütüldüğünü söyledi.

Bölgede ilk defa kültür mantarı yetiştiriciliği gerçekleştirdiklerini belirten Kaya, "Bizim için çok önemli bir gün. Bir ailemize Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi kapsamında yaklaşık 10 bin liralık bir destekte bulunduk. Böylelikle bu bölgede Karaurgan köyünde ilk defa kültür mantarı yetiştirerek ilk hasadımızı yaptık" dedi.

Projenin boru hattının geçtiği köylerdeki güzergahta insanların daha mutlu, huzurlu yaşaması için programlar uyguladıklarını ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"Bu programlardan birisi de alternatif gelir kaynakları oluşturmak. Bu açıdan bu bölgede ilk defa böyle bir proje uyguladık. Ben çok mutluyum ve bu projelerin daha da artacağını buradan ilan etmek istiyorum. Bireysel girişimcilere, kadınlarımıza, kızlarımıza destek olacağız. Bize müracaat ettiklerinde onlara hem maddi yönden destek olacağız hem de Atatürk Üniversitesi'nin çok değerli uzmanlarının destekleriyle bu tip projeleri gerçekleştireceğiz. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu projeleri daha sıklıkla göreceksiniz."

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe ve Bitkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Dursun ise üniversitelerinin iş birliğiyle yürütülen projenin, özellikle kırsal kalkınma amaçlı bölgede alternatif ürün oluşturabileceğini vurgulayarak, "Burası daha önce ahırdı bu proje kapsamında bazı düzenlemeler iyileştirmeler yaparak mantar üretim ünitesine dönüştürdük. Bugün hasat günümüz, mutlu günümüz ümit ederim ki sürdürülebilir olur. Bu proje bölge çiftçisi için alternatif bir gelir kaynağını oluşturabiliriz ve bunu görmek bizi son derece mutlu edecektir" dedi.

Kaynak: AA