Hakkari’ye Dev Yatırım

Hakkâri’de 6,5 milyon dolarlık maden tesisi kuran ve bayramdan önce üretime geçmeyi planlayan Meskan Ölmez Madencilik, yüzlerce kişiye de iş imkânı sağlayacak.

Hakkari’ye Dev Yatırım
Hakkâri-Çukurca karayolu üzerinde bulunan Ulgunlar köyünde 1999 yılında kurulan, ancak faaliyetine 2005 yılında başlayan Meskan İsmet Ölmez Madencilik, yaklaşık 6,5 milyon dolarlık maden tesisi kurarak bayramdan önce üretime geçmeyi planlıyor. 250 kişiye iş imkânı sağlayan ve 30’a yakın iş makinesinin çalıştığı maden ocaklarında şu ana kadar yurt dışına yaklaşık 350 bin ton maden ihracatı yapıldı. Kurulan maden tesisiyle hem daha fazla iş sahası oluşturmak hem de bölge ihracatının daha fazla artması amaçlanıyor.

Kurduğu maden tesisiyle bölge ihracatında önemli bir yer edindiklerini ifade eden Meskan İsmet Ölmez Madencilik sahibi İsmet Ölmez, doğu bölgesinin sanayi bölgesi olmadığını belirterek, doğu bölgesinin savaş nedeniyle en çok göç veren bölge olduğunu söyledi.

“6,5 MİLYON DOLARA MAL OLDU”

Ölmez, bölgenin sanayi bölgesi olmamasına rağmen çinko ve kurşun yataklarına sahip olduğuna vurgu yaparak, “Şemdinli’de de bakır yatakları mevcut. Ancak bölgede süren savaş nedeniyle yatırım yapmak için hiçbir firma gelmedi. Bizler de kendi imkânlarımızla bölgemizde çıkan çinko, kurşun ve bakırı Mesken sahasında işliyoruz. 300-350 bin ton civarında maden sattık. Bugüne kadar sadece içinde kurşun kaybımız yaklaşık 25 bin milyon dolardır. Kendi imkânlarımızla İran, İsveç, Almanya ve Türkiye’den getirdiğimiz aletlerle sistemimizi kurduk. Kurduğumuz tesis yaklaşık 6,5 milyon dolara mal oldu. Bayramdan sonra da fabrikamız üretime başlayacaktır. Ayrıca fabrikamızca düşük maliyetle üretilen malları uzak yerlerdeki pazarlara götürme şansımız olmuyor” dedi.

Hakkâri’de en çok işçi çalıştıran firmaların başında geldiklerini ifade eden Ölmez, “Şu an 250‘ye yakın işçi çalıştırıyoruz. Bölgemizin maden olarak çok zengin olduğunu biliyoruz. 100 milyon tona varan cevherin bölgemizde mevcut olduğunu yabancı araştırmacılar da kanıtladı. Ancak şunu da söylemek gerekir ki bu 100 milyon tonluk cevherin yılda sadece bir milyonu çıkarılıp işlenseydi bölgede müthiş bir istihdam olurdu. Biz bu işe öncülük yapalım dedik. Ümit ediyoruz ki yabancı veya yerli yatırımcılar da bölgemizde önemli adımlar atar. Kurduğumuz fabrika yerine batıda lüks oteller, apartmanlar inşa etme seçeneğimiz de vardı, ancak biz onun yerine iş olanaklarının artması nedeniyle de fabrikamızı bölgemize kurduk ve bölgemizin kalkınmasını da hedefledik” diye konuştu.

“KENDİ MEMLEKETİMİZDE DE ÇALIŞMA FIRSATIMIZ VAR”

Maden tesisinde çalışan Fahrettin Ölmez ise, “Yıllardır üniversite okuyan öğrencilerimizin okuldan sonra ilk hedefi batıda iş kurup çalışmaktı. Ancak artık kendi bölgemizde kendi memleketimizde çalışma fırsatımız var. Onun heyecanını yaşıyoruz. Yakında tesisimizin faaliyete geçmesi heyecanı var. Tesisimiz faaliyete girdikten sonra bölgede mezun olan öğrencilerin çalışma alanı için önemli bir gelişmedir bu. Çalışmak isteyen herkesi buraya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA