Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Rize'de Açıklaması

RİZE - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı, Türkiye'nin komşularıyla ilgili duruşunda insan odaklı, hak ve özgürlükler ölçütlerini dikkate alan bir duruş sergilediğini ifade ederek, ''İnsanların seçme seçilme hakkı, egemenlik hakkı coğrafyadan coğrafyaya değişmez'' dedi.

Bakan Yazıcı, AK Parti Rize İl Teşkilatı tarafından Gündoğdu beldesinde verilen iftarın ardından yaptığı konuşmada, gelişmiş ülkelerin büyük israf yaptığını, yıllık israf miktarının bu ülkelerde 220 milyon ton olduğunu belirterek, her yerde israfın önlenmesi için çalışma yapılması gerektiğini belirtti.

İnsanı gözardı eden anlayışların başarı şansı olmadığını belirten Bakan Yazıcı, ''AK Parti olarak Türkiye'de gerçekleştirdiklerimizin arkasında insan odaklı çalışıyor olmamız yer alıyor. Hep insanı hedef alıyoruz. Kaynaklarımızı insanımızın huzur ve refahını daha iyi seviyelere getirmek için yürütüyoruz. 500 bin konut hedefimizin temelinde insan vardı. İnsanlarımız sağlıklı ortamlarda yaşamalı. 15 bin kilometre duble yol temelinde de insan var. Bütün projelerimiz insan odaklı'' diye konuştu.

Uluslararası ilişkilerde, dış politikada da insan odaklı hareket ettiklerini ifade eden Yazıcı, ''Türkiye'de insanlar için ne istiyorsak komşularımız, dostlarımız, dünyadaki insanlar için de aynı şeyleri isityoruz. Duruşumuz insan odaklı, icraatımız insan merkezli. İnsanlar daha özgür olsun, gerçekten birbiri hukununa, iradesine saygı göstersin istiyoruz'' değerlendirmesini yaptı.

Çağdaş anlayışlarda insanların demokrasi ile yönetildiğini, egemenlik hakkının milletin olduğunu vurgulayan Yazıcı, şunları ifade etti:

''Millet neyi tercih ediyor neyi beğeniyorsa seçim yöntemi ile belirleyerek ortaya koyar. Herkesin buna saygı göstermesi gerekir. Komşularımızla ilgili duruşumuzda insan odaklı, hak ve özgürlükler ölçütlerini dikkate alan bir duruş sergiliyoruz. Ancak hep insan hak ve özgürlüklerine vurgu yapan AB, Avrupa ve Amerika hiçbir şey olmadığı halde sizi eleştirerek raporlarına konu ederler. Aynı coğrafyada yaşayan ülkelerin Mısır'da, Ortadoğu'da, Suriye'de insan hakları ihlallerine karşı, duruşlarını görüyorsunuz. Adalet, hakkaniyet değişmez. İnsan hak ve özgürlükleri değişmez. İnsanların seçme seçilme hakkı, egemenlik hakkı coğrafyadan coğrafyaya değişmez. Bir dağın arkasında başka, diğerinin arkasında başkalaşmaz. Maalesef kendilerini gelişmiş medeni olarak niteleyen ülkeler ve kurumları duymazlıktan, görmezlikten geliyor.''

Kaynak: AA