"oruç Tutmak Ahlakı Güzelleştirir"

BURDUR - Karamanlı Müftüsü Ramazan Avcı, oruç tutmanın ahlakı güzelleştirdiğini, kötülüklerden koruduğunu, merhamet duygularını geliştirdiğini, sağlığı koruduğunu ve nimetlerin kıymetini öğrettiğini bildirdi.

Avcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, oruç tutmanın sadece aç kalmak olmadığını, orucun, köklü bir irade terbiyesi ile insanı kötü alışkanlıklardan temizleyen iyi huylar kazandıran bir ahlak eğitimi olduğunu kaydetti.

Oruç tutmanın sağlık ve ahlak açısından birçok faydası bulunduğuna işaret eden Avcı, "Oruç tutmak ahlakımızı güzelleştirir, kötülüklerden korur, merhamet duygularını geliştirir, sağlığı korur, nimetlerin kıymetini öğretir" dedi.

Avcı, orucu bozan ve bozmayan tedavi yöntemleri hakkında kendisine pek çok soru geldiğini belirtti.

En çok "Akciğer hastalarının kullandıkları spreyler" hakkındaki sorularla karşılaştığını anlatan Avcı, "Bu spreyler bir kullanımda çok az bir miktar ağza sıkılmaktadır. Bunun da önemli bir kısmı ağız ve nefes boruları civarında emilerek yok olmaktadır. Bu itibarla astımlı hastaların sağlığı oruç tutmalarına uygun olup, başka bir hastalıkları da yoksa rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç orucu bozmaz" diye konuştu.

Avcı, uzman göz doktorlarından aldığı bilgiye göre göze damlatılan ilaç miktarının çok az olduğunu, bunun bir kısmının gözün kırpılmasıyla dışarıya atıldığını, bir kısmının göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda emilerek vücuda alındığını bildirdi.

Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunduğunu ifade eden Avcı, bu bilgiler ışığında göz ve burun damlasının orucu bozmayacağını vurguladı.

Kaynak: AA