Mimar Sinan'ın Evinin Gönüllü Rehberi

KAYSERİ - ESMA AYGÜN - "Koca Sinan" olarak anılan ve ölümünün üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen bıraktığı mimari eserlerle ölümsüzleşen Mimar Sinan'ın Kayseri'nin Ağırnas beldesindeki doğduğu evin tanıtımını beldenin tek zabıtası gönüllü olarak yapıyor.

50 yıla yakın Osmanlı İmparatorluğunda başmimarlık yapan ve eserleriyle dünyanın dört bir yanına adını duyuran Mimar Sinan'ın Kayseri'ye 27 kilometre uzaklıkta bulunan Ağırnas'taki evi, şirin beldenin tanıtılmasına öncülük ediyor.

Mimar Sinan'ın mimari estetiğine şekil veren doğduğu ev yapılan restorasyonlardan sonra gezginlerin ve seyahat acentalarının vazgeçilmez gezi rotaları arasında yer alıyor.

3 katlı evin gönüllü rehberliğini ise beldenin pek çok işine koşan tek zabıta memuru Mustafa Özçelik yapıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere pek çok önemli misafire rehberlik yapan Zabıta Özçelik, Mimar Sinan'ın hayatı ve eserlerine olan ilgisinin yanı sıra tarih bilgisiyle de dikkati çekiyor.

Özçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3,5 yıl önce yaşadığı bir olayın kendisini çok etkilediğini belirterek, gönüllü rehberlik öyküsünü şöyle anlattı:

"Evi ilk kez görmeye gelen misafirleri karşılamak için belediyeden beni göndermişlerdi. Rehberlik gibi bir vazifem yoktu. Misafirler profesör bir çiftti. Mimar Sinan hakkında konuşuyorlardı. Birkaç soru sordular, ben cevap veremedim. 'Ağırnaslı mısın?' dediler. 'Evet' deyince bana bir bakış attılar. Ağırnaslı olduğum halde Mimar Sinan ile ilgili sorulara cevap verememek beni çok üzdü. Dünyanın tanıdığı mimarı hemşerisi olarak tanımamak zoruma gitti. Bunun üzerine üniversiteye hazırlanır gibi ders çalıştım. Mimar Sinan'ı çok çeşitli kaynaklardan okudum. Edindiğim bilgileri şimdi tarihi evi gezmeye gelen misafirlerle paylaşıyorum. Benim bunları öğrenmeme neden olan o profesör çift daha sonra yine geldi, bu kez verdiğim bilgiler karşısında çok şaşırdılar. Artık iddialıyım Mimar Sinan ile ilgili her soruya cevap verebiliyorum."

-Devlet büyüklerine de rehberlik yaptı

Özçelik, Mimar Sinan'ın hayatıyla ilgili çok fazla bilgi kirliliği olduğuna dikkati çekerek, büyük mimarı daha çok kendisinin yazdırdığı bilinen Tezküretü'l Bünyan ve Tezküretü'l Ebniye adlı eserlerden yararlanarak anlattığını ayrıca Afet İnan'ın Mimar Sinan hakkında yazdığı kitapları okuduğunu belirtti.

Ağırnas'a gelen pek çok misafire rehberlik yaptığını anlatan Özçelik, "7 cihana hükmeden bir imparatorluğun başmimarının doğduğu evi ve memleketini tanıtmaktan gurur duyuyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız 2011 yılında geldiğinde ona rehberlik yaptım. Önce korumaları, zabıta olduğum için biraz tereddüt ettiler fakat onlara örnek bir sunum yapınca ikna oldular. Cumhurbaşkanımız da memnun kaldı. Ayrıca sayın Devlet Bahçeli'ye, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na ve beldemize gelen pek çok devlet büyüğüne rehberlik yaptım. Bu işi yaparken zabıta olarak esnafı denetlemeye, su sayacı yazmaya ve diğer tüm işlerime devam ediyorum" şeklinde konuştu.

Özçelik, Mimar Sinan'ın doğduğu evin yer altındaki mekanlarla birlikte 4 bin 505 metrekare kapalı alana sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 3 yıl önce ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'in öncülüğünde ve kentimizdeki diğer kurumların katkılarıyla ev restore edildi. Kayıtlarda evin 1400'lü yıllarda yapıldığı yer alıyor. Evin üst bölümü Mimar Sinan'ın doğduğu yer değil. Burası sonradan torunlarının yaşadığı yer. Sinan'ın doğduğu ve yaşadığı yer alt bölüm. Burada bir ailenin yaşam alanının yanı sıra mahzen ya da yer altı şehri denilen bölüm var. Hayvanların konulduğu ağılın bulunduğu, yiyeceklerin saklandığı kimi zaman düşmandan korunmak için kullanılan bir yer altı şehrinden söz ediyoruz. Bu yer altındaki mekanlar tüm evlerimizin altında mevcut. Mimar Sinan'ın eserlerinin resimlerini ve bazı eşyaları burada sergiliyoruz. Ağırnas taş işçiliği ile meşhurdur. Pek çok mimar yetiştirmiştir ve en ünlüsü Mimar Sinan'dır. Bugün de beldemizde taş işçiliği sanatı yaşatılıyor."

Kaynak: AA