Türkiye "latin Amerika Pazarına" Hızlı Girdi

ANKARA - ŞENAY ÜNAL - Turizm türleri açısından eşsiz imkanlara sahip olan ve bu alanda Latin Amerika pazarına giren Türkiye'ye yılın ilk 5 ayında, Arjantin'den gelen turist sayısı yüzde 85, Brezilya'dan yüzde 43, Kolombiya'dan gelen turist sayısı ise yüzde 89 arttı. Bu ilgiyi daha da artırmak isteyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Latin Amerika ülkelerinde yeni tanıtım ofisleri açmaya hazırlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Latin Amerika ülkelerinin Türk turizmi için keşfedilmeyi bekleyen yeni ve büyük bir pazar olduğunu söyledi.

-Turizmde en önemli mesele "pazar çeşitlendirmesi"

Şu anda Türkiye'nin turizmde en önemli meselesinin "pazar çeşitlendirilmesine gidilmesi" olduğunu belirten Özaslan, bu çerçevede geçen yıl Hindistan ve Çin gibi Uzakdoğu pazarlarında büyük bir tanıtım atağı başlattıklarını bildirdi.

Türk Hava Yollarının, Latin Amerika ülkelerine doğrudan uçuş yapıyor olmasıyla Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının arttığına değinen Özaslan, "Şu anda Türkiye turizminde belirli pazarlara büyüklüğü nedeniyle bağlı kalınıyor. Bu da bazı konjenktürel durumlarda Türkiye'yi olumsuz etkileyebilir. Bu etkilerden kurtulmak için pazar payını dağıtıp turizm faaliyet alanını çeşitlendirmemiz gerekiyor" dedi.

-Latin Amerikalı turistlerin gözdesi "İstanbul" ve "Kapadokya"

Öncelikle iç turizmin geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Özaslan, farklı pazarlarda ihtiyaca uygun tanıtımların yapılmasının turizme fayda sağlayacağını vurguladı.

Gelecek günlerde Brezilya'da, Latin Amerika'nın en büyük kenti Sao Paulo da bu yıl yeni bir tanıtım ofisi açacaklarını anlatan Özaslan, Latin Amerika'ya, diğer ülkelerden farklı olarak kültür turizmini tanıtmayı istediklerini belirtti.

Türkiye'de ağırlıklı olarak İstanbul ve Kapadokya'nın, Latin Amerika ülkelerinden turist çektiğini bildirerek, şunları söyledi:

"Şu anda Kapadokya, Brezilya, Arjantin gibi ülkelerden turistleri ağırlıyor. Butik oteller, tamamen bu ülkelerden gelen turistlerin taleplerini karşılıyor. Farklı yarım kürelerde olunması nedeniyle bu yılın ilk 5 ayında Arjantin'den gelen turist sayısı yüzde 85, Brezilya'dan gelenler yüzde 43, Kolombiya'dan gelenler yüzde 89 artımış. Yani Güney Amerikadan gelenlerin sayısında yüzde 50 artış var bu çok önemli.

Sayısal anlamda bir şey ifade etmesi mühim değil ama artış oranı uzun mesafeden gelen bu insanların gelecekte daha da artacağını gösteriyor. Bu misafirler gelir ve bilgi seviyesi yüksek insanlar. Gezdikleri yerde çok para bırakıyor. İskandinav ülkeleri de böyle. Özellikle çok yoğun sezonlarda değil ara geçiş döneminde turizm faaliyetlerine katıldıkları için İskandinav ülkeleri de bizim için çok önemli. Onlar da sağlık, kültür ve kıyı turizmi için ülkemizi tercih ediyor. Polonya'dan gelen turist sayısı da arttı. Onlar da hem kültür hem de kıyı turizmi için geliyor."

-"Çinlileri uçuracak uçuş ağı, kapasitesi ve sistemi yok"

Her ülkenin kendine özgü bir portföyü olduğunu, buna göre tanıtım ve pazarlama yapıldığını anlatan Özaslan, Çin ve Hindistan'ın da çok büyük pazarlar olduğunu ve seyahatlere katılanların sayısının her yıl arttığını dile getirdi.

Çin'in artık dünyada en fazla turist çeken ve gönderen ülkeler arasında yerini aldığını söyleyen Özaslan, şunları kaydetti:

"Ülkemizden Çin'e uçuş noktalarının artmasına rağmen en büyük sıkıntı büyük hacimli uçakların yolcu kapasitelerinin sınırlı olması. En büyük engel uçuş imkanlarının bu mesafedeki filoların kapasitesinin sınırlı olması. Milyonlarca Çinli gelmek istiyor deseniz, bu Çinlileri uçuracak uçağımız yok. Gelmek isteseler dahi dünyada öyle bir uçuş ağı, sistemi ve kapasitesi yok Çinlileri taşıyacak. Milyonlarca Çinli Türkiye'ye gelmeye hazır ancak onları buraya getirebilmenin ana formülü uçuş ağının yeterli olmaması.Türkiye'ye uçuşlar uzun mesafeden dolayı maliyetli. Onlar da sadece Türkiye'ye uçuş maliyetini vererek daha yakın ülkelerde tüm tatilini gerçekleştiriyor."

Kaynak: AA