Seslendirdiği Şarkı Uzaya Gönderilen Bulgar Sanatçı, Yalova'da

YALOVA - Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi tarafından 1977 yılında "Voyager 1" isimli uzay aracıyla dünyadan mesaj olarak Voyager Altın Plak'ı ile seslendirdiği şarkı uzaya gönderilen Bulgar sanatçı Valya Balkanska, Uluslararası Yalova Altın Çınar Balkan Müzik Festivali için Yalova'ya geldi.

Belediye Başkanı Yakup Koçal'ı makamında ziyaret eden Balkanska, uzaya gönderilen "İzlel e Delyu Haydutin" isimli şarkısıyla uzayda hala farklı bir medeniyetin arandığını söyledi.

Sesinin hala uzayda yankılandığını ifade eden Balkanska, "1977 yılında NASA tarafından bir komisyon oluşturuldu ve 250 bin şarkı arasından benim şarkım seçildi. Benim sesim uzaya gönderildi. Voyager uzay aracıyla altın diske benim sesimin yanı sıra Mozart, Vivaldi, Bach gibi ünlü klasik müzik sanatçılarının eserleri, kuş, köpek gibi hayvan sesleri olmak üzere 100 farklı parça kaydedildi. Ancak şu an uzaya sesi gönderilip, yaşayan tek sanatçıyım. Uzayda hala yankılanan bu sesler ile farklı medeniyetlerle iletişime geçilmesi bekleniyor" diye konuştu.

Bulgaristan'da üstün hizmet nişanı aldığını da belirten Balkanska, "Devlet bana sahip çıkıyor. Üstün hizmet nişanları aldım. Devlet beni yüksek bir maaşa bağladı. 55 yıldır müzikle uğraşıyorum. Bunun için bir eğitim almadım. Şu anda da 72 yaşındayım" dedi.

Daha sonra Balkanska, Başkan Koçal için bir şarkı söyledi.

Balkanska'yı tebrik eden Koçal, "Biz bir ayrıcalığa sahibiz. Uzaya sesi gönderilen sanatçıyı canlı olarak burada dinleme fırsatı bulduk" diye konuştu.

Balkanska ise bunun üzerine esprili bir şekilde, "Sesimi tam olarak açmadım. Uzaya gönderilen şarkı bu değil. Onu söyleseydim burada tavanlar yıkılırdı" ifadesini kullandı.

Ziyarette, Yalova Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Özgür de hazır bulundu.

Kaynak: AA